Proiectul de casa - un vis implinit

Visul de a avea o casa si o bucatica de curte in care sa se bucure de aer curat, de o mini fiesta in fiecare weekend alaturi de prieteni, a devenit un loc comun pentru majoritatea celor care si-au petrecut intreaga viata intre betoanele marilor orase. Ca urmare, din ce in ce mai multi rezidenti metropolitani, sa le zicem asa, au trecut la construirea planului de viitor care implica ridicarea unei case. Evident, cei mai multi dintre noi au inceput cautarea unei case cu un simplu search pe Google, dupa “proiecte case”, iar rezultatele returnate de Google au fost de ordinul milioanelor... 

Ei bine, da, milioane de optiuni atunci cand vine vorba de a-ti gasi proiectul pentru casa mult visata. Insa cel mai important este armonizarea proiectelor de casa standard cu dorintele fiecaruia dintre noi, si adaptarea acestora la realitatea din teren. Iar acest lucru poate deveni o realitate tangibila numai atunci cand este facut pasul cel mai important din demararea unui astfel de proiect: vizita la un arhitect. Acesta este cel mai in masura sa discute cu cartile pe fata ce se poate si ce nu se poate face pe o anumita suprafata de teren si conform unui anumit plan urbanistic zonal (mai cunoscut celor care au indeletniciri in domeniul arhitecturii si constructiilor de cladiri drept PUZ). Odata cu consultarea actelor terenului pe care se doreste construirea unei locuinte, arhitectul va putea lucra la proiectul dorit de beneficiarii lucrarii de constructii, astfel incat acesta sa devina un camin mai degraba decat doar o casa, pentru o familie. Proiectul casei tale va fi “cartea de capatai” a firmei pe care o vei alege pentru lucrarile de constructie, de aceea este esential ca acesta sa cuprinda atat partea de arhitectura, cat mai ales partea de rezistenta (structura) si proiectul pentru instalatii.

Neamurile in vizita

Cand eram mica de abia asteptam sa vina musafiri la noi. Stiam ca o sa vina matusa cu unchiul la noi, si implicit si verisoarele noastre. Asta insemna distractie la maxim, rasete, suc la greu, prajituri cat incape. Ce mai, un adevarat festin. Si daca se nimerea sa mai fie si ziua de nastere a vreunui membru al familiei, era si mai fain. Intindea mama o masa ca in povesti.

 Veneau de obicei pe la amiaza si plecau seara. Uneori mai repede, in cazul in care nu era vacanta, fiindca a doua zi era zi de mers la scoala. Azi insa nu prea imi place sa vina neamurile in vizita. Nu de alta dar cam uita sa plece. Si eu nu am intotdeauna chef de povesti despre ce a mai facut verisoara aia si verisorul celalalt. Insa nu prea pot sa-i dau afara, asa ca musai trebui sa inghit situatia si sa par cea mai fericita. Adevarul e ca la noi nu prea vin multe rude in vizita. Una singura. Si credeti-ma ca e suficient. De ce? Fiindca erau momente in care venea in vizita pe la 20 sau 21, si pleca pe la 1 sau 2 noaptea. Iar noi a doua zi trebuia sa plecam la munca. Nici nu are rost sa va zic ce greu ma trezeam dimineata.
 
De asta eu cand merg in vizita la cineva, chiar daca ma simt bine, mai si plec acasa. Adica nu ma fac amnezica si uit sa mai ies pe usa. Ma gandesc totusi ca omul la care am venit in vizita, mai are treburi de facut. Mai are de strans dupa mine, de spalat un vas, poate vrea sa fac omul un dus. Chestii din astea. In fine, in ziua de azi, nu toata lumea are bun simt. Ar fi tare frumos daca s-ar cumpara de pe la toate colturile. Poate ar fi lumea mai buna.

Hipnoza in timpul sarcinii



Desi multor viitoare mame le suna ciudat ideea de a naste sub efectul hipnozei, aceasta a fost o metoda foarte folosita in secolul 19, fiind folosita pe post de anestezie. Cercetarile oamenilor de stiinta au arata ca nasterea sub efectul hipnozei implica mai putina durere, mai putine interventii medicale si de asemenea un travaliu mult mai scurt decat in cazul unei nasteri traditionale. Un alt studiu a confirmat faptul ca bebelusii ce se nasc fara teama sau disconfort din partea mamei, au sansele sa aiba un IQ mai ridicat si sa fie mult mai increzatori in fortele lor.

Ce efect are hipnoza in timpul nasterii?

Psihoterapeutii sustin ideea ca “in starea de hipnoza, controlul mintii nu mai este unul constient, ci inconstient si ajuta mai mult organismul decat sa-l controleze”, si astfel travaliul devine unul normal, si nu unul fortat cu dureri mari. Practic, aceasta stare de hipnoza ne face sa ne folosim mult mai eficient de capacitatea noastra de a reduce durerea, anxietatea sau frica si sa fim mult mai relaxati sau linistiti.

Tipuri de hipnoza

Daca te-ai decis sa nasti cu ajutorul hipnozei, ai 3 posibilitati prin care poti face asta: fie asculti o inregistrare digitala a unui scenariu de hipnoza, fie inveti tehnica autohipnozei, fie apelezi la ajutorul unui psihoterapeut care sa fie cu tine in sala pe toata perioada nasterii. Specialistii sustin faptul ca aceasta ultima posibilitate, in care psihoterapeutul este langa tine in sala, este cea mai buna, deoarece acesta poate interveni cand ai dureri mari si sa ti le amelioreze cu ajutorul unei stari mai profunde de hipnoza.

Varianta cu inregistrarea unui scenariu de hipnoza pe CD, este deasemeni una foarte folositoare, in special in pregatirea viitoarei mamici cu cateva luni inainte ca aceasta sa nasca.

Care sunt avantajele nasterii prin hipnoza?

Cel mai mare avantaj al acestei metode de nastere, este acela ca diminueaza durerea si starea de anxietate. Majoritatea pacientelor care au nascut prin aceasta metoda, au declarat ca in perioada travaliului au simtit doar o usoara presiune a uterului, insa fara foarte mari dureri. Tot prin aceasta metoda s-a constatat ca pierderile de sange sunt mai mici, iar riscul de aparitie a unei posibile complicatie este mult mai mic. Aceasta metoda poate fi una perfecta pentru pacientele care au alergie la anesteziile chirurgicale.

Alte informatii utile despre nasterea prin hipnoza

Pentru a naste prin aceasta metoda, este necesara o pregatire anterioara, care se face acasa cu psihoterapeutul pe o perioada de 8 sedinte. Dupa aceasta perioada de 8 sedinte, vor mai urma aproximativ 5 sedinte pentru aprofundarea tehnicei de autohipnoza.

Este foarte important sa stii sa-ti alegi bine hipnoterapeutul care va fi langa tine pe toata perioada procesului nasterii. Destul de putine spitale sunt obisnuite cu metoda hipnozei in nastere, insa aceasta este folosita frecvent in cazul unor operatii. Unele studii ale cercetatorilor au demonstrat faptul ca hipnoza poate prelungi perioada de viata a bolanvilor cu cancer cu inca 5 ani, deoarece hipnoza ajuta la marirea imunitatii.

Ce fel de vecini avem

Fie ca stai la bloc, sau la casa, toata lumea are vecini. Si intre acesti vecini, musai trebuie sa fie , o baba, care le stie pe toate. Adica stie ora la care iesi din casa, ora la care ajungi acasa si bineinteles, stie toate stirile din zona.
 
Ei bine si eu am avut una din asta, cand stateam cu mama. Era genul ala de vecina pensionara, care cat era ziua de lunga statea in geam si vedea fiecare ce face. Stiu ca la un moment dat , mama voia sa vorbeasca cu vecina de la 4. Si intervine vecina asta binevoitoare si ii spune: pai nu poti acuma ca inca nu a venit acasa. O sa vina doar pe la 5. Serios? Ma gandeam eu. Dar tu nu ai altceva mai bun de facut decat sa stai sa observi ce face unul si altul? Evident cand m-a condus primul meu prieten acasa, mama deja a doua zi era pe faza. Nici nu m-am mirat. Era de asteptat. De atunci nu am mai lasat nici un prieten sa ma conduca pana in fata blocului. Preferam sa ma opresc undeva mai departe de zona ochilor curiosi. Slava domnului in noua mea casa, tot la bloc, nu sunt babe din astea. Este insa o familie care se cearta, si urla si tipa de stie tot blocul ce s-a intamplat in casa respectiva. Si madam ce sta in respectivul apartament, nu ezita sa-si barfeasca fata in fata oricui, la orice ora din zi si din noapte. E singura familie care face probleme in scara. Poate si fiindca le place tare mult, atat ei cat si sotului sa le traga la masea.
 
Oricum mai bine vecini din asta care isi dau in petec, decat din categoria cealalta care iti urmaresc toti pasii si stiu ce faci mereu, dar mereu. Mai urmeaza numai sa te spioneze in propria casa si totul e ok.