Taxe si penalizari in cazul unei inchirieri auto

Nu exista niciun fel de indoiala ca inchirierea unei masini este solutia care ne scoate intotdeauna din dificultate atunci cand fie nu putem folosi masina personala din cauza unei avarii, fie avem nevoie de un alt tip de masina pentru o vacanta sau pentru o intalnire de afaceri, sau pur si simplu vrem sa testam o perioada o masina pe care intentionam sa o cumparam in curand. Preturile pe care le vedem de multe ori afisate in reclame pentru firme de inchirieri auto sau cele pe care le vedem pe site-uri atunci cand facem rezervari online pentru o anumita masina nu sunt insa – de cele mai multe ori - preturile finale pe care le vom plati pentru inchirierea masinii dorite. La preturile listate initial se vor adauga - in functie de conditiile date sau de eventuale defectiuni cauzate masinii sau incalcari ale contractului - taxe si penalizari. Iata care sunt cele mai comune dintre taxele extra pe care le-ati putea avea de platit.

Prima si cea mai intalnita este taxa pentru sofer suplimentar. Un alt sofer, sau mai multi (in functie de politica firmei de rent a car pe care o alegeti, puteti avea intre 1 si 4 soferi suplimentari) se trece in contract si se plateste o taxa in acord cu politica firmei.

Taxa pentru intarziere. In general, prima jumatate de ora de intarziere peste ora stabilita in contract nu se taxeaza, urmand ca din acel moment sa aveti parte de o penalizare la returnarea tarzie a masinii.

Taxa pentru combustibil. In functie de compania pentru care optati si de politica sa, puteti primi masina fara combustibil si acesta sa cada exclusiv in sarcina dumneavoastra ca locatar, fie sa primiti masina cu rezervorul full si atunci sa aveti obligatia sa o restituiti in aceeasi stare, in caz contrar urmand sa suportati o penalizare.

Taxa pentru returnarea masinii in alt loc decat cel stabilit prin contract. Locatia stabilita prin contract nu trebuie sa fie neaparat locatia de unde ati ridicat masina, dar important este sa fie respectata, altfel fiind nevoit sa platiti o penalizare.

Bizarerii… despre saliva

Pana si varsta… tot saliva ti-o poate spune. ADN-ul din saliva se schimba in timp. Pe masura ce ne apropiem de batranete, ADN-ul uman trece prin proces foarte chinuitor numit metilatie. Anumite substante „spulbera” anumite gene, in timp ce altele sunt tinute „in viata” in functie de factori externi-cum ar fi dieta-genele isi schimba modul de „exprimare”. Studiind metilatia, oamenii de stiinta pot ghici varsta omului cu o marja de eroare de cinci ani! De multe ori, ADN-ul uman-care da varsta biologica- nu „bate” cu varsta cronologica.

Saliva liliacului-vampir poate trata accidente vasculare cerebrale. Saliva lor contine din abundenta enzime numite desmoteplase (DSPA). DSPA-urile previn coagularea sangelui victimelor liliecilor. Accidentul vascular cerebral ischemic poate fi prevenit folosindu-se chiar acest „truc”-cheagurile de sange care ajung la creier sau se formeaza acolo si opresc buna lui oxigenare pot fi dizolvate cu ajutorul salivei. Astfel, se evita paralizia totala sau partiala, problemele grave de vorbire sau chiar moartea pacientilor. In mod curent, medicii se folosesc de tPA (tissue plasminogen activator) ca sa dizolve cheagurile de sange. O administrare a unei singure doze de saliva de liliac-vampir unor sobolani de laborator cu accidente vasculare celebrale ischemice induse, la pana la noua ore de la aparitia lor, a dizolvat cheagurile rapid si nu le-a afectat vitalitatea si sanatatea cu absolut nimic.

Parintii au super-saliva. Daca aveti copilasi micuti sub patru ani, stiti prea bine cum e treaba cu suzeta, acel accesoriu al bebelusului fara de care chiar nu se poate. De multe ori micutul nostru o scapa de jos, se umple de mizerie. Unii o spala cu apa si sapun, o dau prin spirt, iar o spala, dupa care o dau din nou bebelusului. Altii, multi la numar, baga suzeta murdara in gura, apoi o dau copilasului plangacios. Cercetatorii au descoperit ca suptul suzetei de catre parinti ii ajuta pe copilasi sa aiba imunitate… la alergii, astm, eczeme. Cand pun in gura suzeta bebelusului, parintii ii transmit involuntar si bacterii bune din gura lor. Asa ca bacteriile mature vor sti sa le instruiasca si se pe celelalte tinere si intreg sistemul imunitar al copilasului sa lupte cu fel de fel de boli viitoare…

Rochii de vara – modele inspirate si apreciate

Vara este sezonul in care ne place sa purtam tinute lejere, cat mai vaporoase si din materiale cat mai racoroase. Rochiile sunt alegerea perfecta, atat pentru o plimbare in parc, cat si pentru o seara speciala, intr-un loc special. Exista  rochii de vara casual si elegante, chic si comode, acoperind astfel toate nevoile si toate gusturile.

Daca iti place sa porti rochii, vara aceasta ai la dispozitie cele mai inspirate modele: largi si vaporoase, cu imprimeuri florale, accesorizate cu strasuri, scurte si lungi, fara maneci, cu o singura maneca (design one-sholder), accesorizate cu banda aurie, cu imprimeu tropical, in dungi alb-negru sau colorate, etc. Vara aceasta ai de unde alege, pentru orice eveniment din viata ta.

In materie de culori poti opta pentru nuante vesele; culorile vedeta sunt verdele, fuchsia, rosul, albul. Combinatiile de alb cu negru, alb cu fuchsia, alb cu rosu, rosu cu albastru, etc. Indiferent de culoarea aleasa, trebuie sa stii ca rochiile de vara sunt usor de asortat, putand fi purtate la sandale joase sau cu toc, sandale cu platforma sau cu talpa ortopedica.

Podiumurile de moda internationale au fost invadate de tot felul de imprimeuri florale, asa ca, vara aceasta, rochia cu flori merita un loc si in garderoba ta. Trebuie doar sa tii cont de un singur aspect: proportiile. Imprimeul floral mareste vizual, asa ca nu-l purta in zonele cu probleme, pe care vrei sa le ascunzi.

Rochia alba, simpla, este vedeta fiecarei veri. Si nu degeaba! Cu o rochie alba, simpla, poti obtine o tinuta de invidiat daca alegi accesoriile potrivite. Rochia alba poate fi purtata cu sandale romane, o palarie si o pereche de cercei candelabru pentru un look exotic. O pereche de stiletto si un sacou cu paiete fac rochia alba numai buna de purtat in club sau la un cocktail party.

Daca vrei sa vezi cele mai in voga modele de rochii, viziteaza colectiile unui magazin de haine online. Daca prinzi promotiile, iti poti cumpara rochiile dorite la jumatate de pret.

Fii pregatita sa intampini vara asta cu stil! Renunta cat de des poti la jeansi sau pantaloni si mizeaza pe feminitate, purtand rochii vaporoase, care sa-ti ofere libertate de miscare si confort.

Pandora si cutia ei

In mitologia greaca Pandora era cea dintai femeie de pe Pamant. A fost creata din porunca marelui Zeus, ca un dar dar si o povara pentru omenire. Zeus nu putea sa il ierte  pe titanul Prometeu care le daruise oamenilor focul, si a hotarat sa se razbune. L-a pus la lucru pe Hefestos, zeul mestesugar. Acesta a faurit-o pe Pandora din lut si apa, dandu-i infatisarea unei femei atragatoare.

Apoi, conform poetului grec Hesiod, ceilalti zei au contribuit si ei la crearea primei femei. Frumoasa Pandora cu firea ei fara rusine a fost trimisa pe Pamant unde Epimeteu, fratele vitreg al lui prometeu-care uitase ca Prometeu il avertizase sa u accepte nuciun dar de la Zeus-a primit acest cadou din partea zeilor si s-a casatorit cu ea.

In vremea aceea, oamenii traiau inca intr-un fel de paradis si nu cunosteau minciuna, durerea si boala. Zeii ii dadusera Pandorei si un ulcior de aur, sigilat, care continea o multime de nenorociri. Pandora nu si-a putut stapani curiozitatea si a deschis capacaul ulciorului; toate nenorocirile aflate inauntru au iesit si s-au raspandit in lume. Numai speranta a ramas inauntru.

Istoria Pandorei ne aduce aminte de povestea din biblie a primei femei, Eva, pe care sarpele a sedus-o facand-o sa guste din fructul oprit din rai. Acesta a dus la pierderea inocentei si a fericirii de care se bucurasera pana atunci ea si sotul ei, Adam si de atunci incolo omenirea a fost condamnatala o existenta dificila plina de durere si corvoade. 

Cand trimitem invitatiile la nunta?

Lansarea invitatiilor pentru un eveniment atat de important cum este nunta necesita respectarea unui anumit tipar. Desi poate parea ceva invechit sau prea traditional pentru nuntile moderne, momentul in care se fac invitatiile catre oaspeti poate fi definitoriu in organizarea nuntii pana in cele mai mici detalii.

Invitatiile propriu-zise de nunta se tiparesc si se trimit invitatilor cu aproximativ o luna sau chiar doua inaintea marelui eveniment. Intrucat in textul de invitatii nunta se vor trece data si ora ceremoniei religioase, biserica unse se va tine slujba de cununie (eventual si date referitoare la cununia civila, daca se doreste ca acest eveniment sa fie unul de o intindere mai mare) ca si datele referitoare la peterecerea de nunta in sine, acestea vor trebui sa fie toate confirmate 100% pana la data trimiterii invitatiilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care invitatiile se trimit atat de tarziu. Pe de alta parte, daca se incepe planificarea nuntii cu sa zicem un an inaintea marelui eveniment, este inutil si chiar daunator sa trimitem invitatiile cu un an inainte pentru ca cei mai multi dintre invitati vor uita de nunta, sau nu o vor lua in calcul decat prea tarziu.

Insa, desi invitatiile tiparite se trimit cu putin inaintea nuntii, invitatii vor trebui sa afle despre fericitul eveniment si despre faptul ca se doreste participarea lor acolo, cu cateva luni in avans. Cand vine vorba despre colegi de serviciu, despre prieteni, despre rude mai indepartate sau mai apropiate, mirii trebuie sa ii anunte pe acestia telefonic sau fata in fata ca urmeaza sa se casatoareasca si ca le-ar face placere sa ii aiba printre oaspeti si pe cei cu care stau de vorba. Cat despre invitatii parintilor, daca evenimentul este unul mai mare si se invita si prieteni de familie sau obligatii, socrii mici si mari sunt cei care trebuie sa lanseze o prima invitatie la nunta, ce va fi urmta de invitatia oficiala.

Buchetele de mireasa in cascada revin!

Chiar daca vremea lor parea apusa, buchetele de mireasa in cascada revin! Iar revenirea lor este una cu stil, caci miresele care vor alege sa poarte in ziua cea mare buchete de mireasa aranjate in cascada vor miza pe cartea castigatoare. Insa, iata care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont pentru ca aspectul general al unei mirese care poarta un buchet in cascada sa fie unul actual, specific anului 2014.

In primul rand trebuie sa tineti cont de florile care se poarta cel mai mult pentru aranjamentele florale de nunti, iar daca este sa alegem o floare vedeta la acest moment pentru buchetul miresei aceasta ar fi bujorul, si poate chiar si dalia. In al doilea rand, tineti cont ca lungimea buchetelor in cascada ar trebui sa fie mai redusa decat obisnuiau sa fie odinioara aceste buchete, dar se pot purta si buchete foarte lungi (chiar pana in pamant) pentru a pune in valoare un anumit stil de rochie, sau rochiile simple. Daca se opteaza pentru o rochie cu vokum foarte mare, cu crinolina, nu vom masca intreaga rochie cu sirurile de flori curgatoare si nici nu vom supraincarca rochia.

Culorile buchetului de mireasa in cascada trebuie sa fie unele cat mai pastel, si in principiu ar fi bine sa evitati culorile tari. Preferabile sunt nuantele de piersica sau roz, poate si nuante de rosu corai.
Daca asortati un buchet in cascada unei rochii simple, si in plus unei nunti rustice sau in aer liber, care va doriti sa inspire prospetime si rafinament, puteti opta pentru buchete in cascada din flori de camp sau din flori de gradina.

In general, buchetul cascada este foarte versatil si acest design se poate adapta oricarui tip de floare, de la flori de camp, la trandafiri sau orhidee imperiale, totul depinzand de maiestria designului florist care realizeaza buchetul. La flowers4you.ro, spre exemplu, variantele de buchete cascada cu phalaenopsis alb si trandafiri sau doar cu phalaenopsis sunt de un efect fantastic.

Prietenia

Pentru cei care nu stiu, prietenia este un sentiment egal cu cel al iubirii. Prietenul adevarat, sta langa tine si in cele mai frumoase momente ale vietii, dar si in cele mai grele. E acolo sa te ridice, atunci cand cazi, sa rada cu tine in momentele tale de fericire. E greu sa ai un prieten adevarat si mult mai greu e sa intretii acea prietenie .Prietenul adevarat iti accepta ideile, chiar daca nu sunt la fel cu ale lui. Te critica, te scutura, iar tu accepti toate astea pentru ca il iubesti, si il respecti. Prietenia nu lasa loc de interpretari, ea ofera tot. Un prieten adevarat, va fi langa tine, si in cele mai bune momente ale tale, si in cele mai rele. Eu am avut putini oameni din astia langa mine. Mai exact unul singur. Pe sotul meu. El imi este si prieten si iubit. Si e mai bine asa. Mult mai bine. Prietenul adevarat, la nevoie se cunoaste, spune o vorba din popor. Insa mie niciodata nu mi s-a potrivit. Eu am fost mereu prietena cea buna. Eu, insa nu am avut o prietena de acest gen. Si nu mai vreau sa risc. Daca am sa ma ard si cu sotul, asta e. Atunci, chiar nu voi mai lasa pe nimeni in sufletul si viata mea. Prietenia e o comoara. Se construieste in timp, si se mentine tot in timp. E cam greu sa iti faci prieteni la o varsta mai inaintata. Daca aveti un prieten adevarat, va rog sa il iubiti, si sa il respectati. Sa ii spuneti mereu, cat de mult inseamna pentru voi .Sa stie si el, asta, sa nu afle cand e mult prea tarziu.

Petrecerea burlacilor la locul de joaca

Un prieten foarte bun a decis ca a venit vremea sa se aseze la casa lui. Cel mai greu pentru el a fost momentul cererii in casatorie, dar odata trecut acest “hop”, cum ii spunea el, s-a relaxat si singura lui grija a devenit petrecerea burlacilor. Ne tot batea la cap pe noi, prietenii, despre cum sa ii organizam ultima lui petrecere de barbat fara obligatii, iar cererile lui includeau mult alcool, neaparat striptease feminin, ca asa a vazut el in filme si “surprize funny”, zicea el, din partea noastra. Iar noi ne-am conformat. I-am organizat o petrecere a burlacilor plina de surprize, dar nu cum se astepta el.

Nu i-am spus nimic de locatie, de invitati sau ce se va intampla acolo, stia doar cand se va intampla petrecerea lui… de copil, nu de burlac. Pentru ca i-am organizat o petrecere de copii, la un loc de joaca, cu prajituri si suc si cu tot felul de articole petrecere copii, cu tema Cars, pe care le-am gasit pe www.bubuparty.ro. Astfel ca prietenul nostru a avut baloane, farfurii, pahare, fete de masa, trompete si o gramada de alte accesorii cu tema Cars, fiind filmul lui preferat. L-am adus la petrecere legat la ochi, iar cand a deschis ochii, a vrut sa se intoarca, spunandu-ne ca am  gresit locatia. Uimirea de pe fata lui a fost surprinsa in filmarile si pozele facute de invitati, imagini cu care il tachinam si astazi. Dupa ce am mai ras un pic de el, am mancat tort si ne-am mai dat putin in trambulina - era pacat sa o ratam, daca era acolo - am plecat spre adevarata lui petrecere de burlaci, unde am stat pana la 6 dimineata.

Cand am ajuns in club, burlacul nostru ne-a spus ca i-am organizat cea mai tare petrecere de copii si ca la anul, de ziua lui, va face ceva asemanator, dar de data asta cu bauturi de adulti. Si a fost atat de incantat de accesoriie din gama CARS, incat a luat acasa cate un exemplar din fiecare.

Predictii bizare care au anticipat marile dezastre ale lumii (I)

American Airlines Zborul 191. Timp de 10 zile la rand in 1970, David Booth a avut acelasi cosmar infricosator. Se facea ca era martorul prabusirii unui avion de linie peste calea ferata, care s-a rasturnat mai apoi si a luat foc. Oficialii care i-au ascultat povestea au decis ca era vorba de un Boeing 727 sau de un DC-10. In ziua in care Booth a avut ultimul cosmar, un DC-10 Zborul 191 de la American Airlines s-a prabusit imediat dupa decolare-un motor a cedat iar avionul a cazut in afara unei cai ferate si a luat foc. Toti cei 273 de pasageri de la bord au murit…

Prabusirea avionului lui Lynyrd Skynyrd. In 1977, inainte sa se suie in avionul care avea sa se prabuseasca si sa-l omoare, Ronnie van Zant a spus: „C’mon, let’s go. If it’s your time to go, it’s your time to go” (trad.-Haideti, sa mergem. Daca este timpul sa pleci, este timpul sa pleci). Si „i-a sunat ceasul”, avionul prabusindu-se undeva in Mississippi. Van Zant, his chitaristul sau, Steve Gaines, Cassie, sora lui Steve si managerul Dean Kilpatrick au murit cu totii impreuna cu pilotii. Vocalistul formatiei, Jo Jo Billingsley, a pretins odata ca a avut o premonitie inainte de plecarea colegilor sai. Cu o zi inainte de accidentul aviatic, Jo Jo a visat un avion zdorbindu-se de pamant.

Sharon Tate. In 1966, actrita Sharon Tate se ascundea intr-un dormitor in casa fostului sau prieten. Toata ziua a fost urmarita de o senzatie oribila ca si cum ar sti ca s-ar intampla ceva ingrozitor. Deodata, in camera sa a intrat Paul Bern, fostul proprietar al casei. Pana aici nimic ciudat, insa un amanunt era esential: Bern se sinucisese cu ani in urma, deci era… mort. Buimacita si speriata, Sharon s-a dus la parter, unde a vazut o alta stafie cu gatul taiat. Si-a pus un pahar de bautura si a plecat la etaj, unde Bern o urmarea. Peste ani, si-a dat seama ca figura cu gatul taiat de la parter era… chiar ea si ca urma sa fie omorata. Peste trei ani, la doua saptamani dupa ce nascuse, femeia si copilul au devenit victimele lui Charles Manson si al cultului sau bizar. Ea a fost injunghiata in zona gatului pana a murit si chiar a fost spanzurata de o grinda din sufrageria de la parter, exact unde se vazuse in acea noapte, cu gatul taiat. Casa in care a murit era la doar un kilometru de cea unde avusese premonitia.

Beneficiile eco-economice ale salciei energetice

Doua probleme actuale si viitoare ale omenirii sunt reprezentate de disparitia accentuata a resurselor de energii clasice, precum si de inregistrarea unui grad accentuat de poluare a naturii, determinata de utilizarea acestora.

Misunea omenirii nu este una deloc usoara: trebuie sa asigure substituirea gazelor naturale si a petrolului – cunoscute pentru valoarea lor energetica ridicata – cu ceva nou, caracterizat insa de parametrii mult mai „verzi”, mai ecologici, mai prietenosi cu mediul inconjurator.

Salcia energetica constituie o sursa alternativa de energie, asemanatoare combustibililor fosili, precum carbuni, pacura, petrol, etc. Marea diferenta intre salcie si carbuni sunt emisiile poluante eliberate in atmosfera. Arderea salciei in forma bruta sau peletizata are emisii aproape nule, egale cu zero. Este stiut faptul ca pe plan mondial, in tarile din Uniunea Europeane se doreste inlocuirea surselor energetice fosile (carbuni, petrol, etc.) cu surse alternative (eoliene, solare, arderea de culturi energetice). Centralele casnice pe peleti si chiar termocentralele incep sa castige tot mai mult teren pe piata energetica a lumii.

Beneficiile eco-economice ale salciei energetice sunt: prin cultivarea ei, terenurile mlastinoase devin utilizabile datorita capacitatii salciei de evapotranspiratie de 15 - 20 litri apa/zi; cultivarea salciei creeaza noi locuri de munca; este o sursa sigura de incalzire, putand fi utilizata ca biomasa, brichete sau peleti; datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozitare inchisa; perioada de viata a unei plantatii de salcie energetica este de circa 25 – 30 de ani, care, incepand de la anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesita nicio alta interventie; protejeaza padurile de defrisarea continua, aceasta din urma cauzata de necesitatea de lemne pentru foc.

Salcia energetica, cunoscuta si sub denumirea de “salcia rapid crescatoare”, reprezinta, astazi,   baza unor afaceri foarte profitabile si cu un viitor sigur in trei domenii importante: agricultura, energie si conservarea mediului.

12 lucruri nestiute despre sclavie

1. In Roma Antica, romanii celebrau sarbatoarea „Saturnaliei”, un festival in cadrul caruia sclavii si stapanii faceau schimb de roluri pentru a „incerca” ambele ipostaze.
2. Benjamin Franklin a incercat prin orice mijloace sa aboleasca sclavia inca din 1790, insa se pare ca a reusit doar temporat. Si astazi, mai exista aceasta forma de dominare…
3. Primul proprietar de sclavi din America a fost un negru, Anthony Johnson, un angolez care si-a castigat libertatea in Colonia Virginiei undeva la inceputul secolului al XVII-lea.
4. Un sclav din America anilor 1850 ar costa in jur de 12.000 de dolari din vremurile noastre.
5. In Mauritania, inca mai sunt peste 500.000 de sclavi chiar si astazi.
6. O parte din Casa Alba a fost construita de sclavi.
7. Conceptul din spatele cuvantului „Cool” poate proveni din cuvantul african „Itutu”-denota calmul in fata pericolului, umor, ludic, generozitate, conciliere, adus in America prin intermediul sclaviei.
8. Piramidele egiptene au fost construite de muncitori platiti, nu de sclavi, asa cum se crede. Mitul sclavilor care au construit piramide ii apartine lui Herodot, un reputat istoric grec.
9. Sclavia nu apare doar la oameni. Unele specii de furnici isi transforma in sclavi proprii confrati.
10. In Marea Britanie, sclavia nu a fost o infractiune legala pana pe 6 aprilie 2010.
11. In ziua de astazi, sunt mai multi sclavi in lume decat in orice alta perioada din istorie. 29 de milioane de oameni inca sunt sclavii altora. Pe langa aceasta realitatea, 15.000 mii de oameni cad victime traficului de fiinte umane in fiecare an.
12. Sclavii lucreaza, probabil, in majoritatea hotelurilor sau motelurilor unde va petreceti vacantele in strainatate. Foarte multe victime ale traficului de persoane muncesc pe mai nimic si ore intregi prin hoteluri si moteluri, iar copiii sunt exploatati sexual in hoteluri. Pentru a se evita astfel de situatii, hotelierii au fost obligati in America sa ia parte la cursuri care sa-i invete cum sa se fereasca de aceste fenomene.