Cum functioneaza centralele pe lemne cu gazeificare si cat de bune sunt?

Centralele termice pe gaze sau pe curent sunt cele mai cautate atunci cand se urmareste schimbarea surse de incalzire a unei locuinte. O alternativa mai buna pentru case ar fi un tip aparte de centrale: centrale pe lemne cu gazeificare. Cum le spune si numele, aceste centrale pe lemne cu gazeificare – disponibile pe shop-einstal.ro la preturi foarte bune – functioneaza cu lemne si nu cu carbuni.

Lemnul ia contact cu jarul de la gratar, gazele rezultate se amesteca cu aerul si rezulta un amestec-combustibil. Amestecul ajunge in zona de schimb unde ia nastere flacara inversa. Asadar, lemnul nu e ars direct, iar gazeificarea asigura un consum redus de bucati de lemne – comparativ, soba are nevoie de cantitati mari de lemne pentru a da un randament bun. Cazanul centralei pe lemne cu gazeificare este usor de curatat, camera de ardere a lemnelor e mai mare-incap mai multe bucati de lemn. Si ca tot aminteam de lemn, la centralele clasice, cu ardere normala, puteti introduce si lemne verzi, neuscate. Dezavantajele intalnite la centrale pe lemne cu gazeificare sunt reprezentate de curatatul permanent al reziduurilor, cumpararea de lemne uscate si nu prea umede, dar si temperatura mare de functionare a cazanului. La montarea unei centrale pe lemne cu gazeificare trebuie sa se aiba in vedere sa existe aerisire corespunzatoare in camera gazda, sa nu existe in jur materiale usor inflamabile.

Siguranta instalatiei este mentinuta de termostatul de siguranta, care nu permite supraincalzirea apei. Pentru apa calda menajera trebuie luata in calcul si montarea unui boiler care sa incalzeasca apa cu agentul termic de la centrala. De preferat ca instalatia de tevi sa fie din cupru si nu din pexal, pentru ca metalul rezista mai bine la temperaturi de peste 90 de grade Celsius.

10 particularitati misterioase ale Pamantului pe care nu le vom intelege niciodata

Dolinele Muntelui Baldy. Cu 37 de metri, Muntele Baldy este cea mai inalta duna de nisip din sudul Lacului Michigan. Turistii sunt atrasi de aceasta forma biza de relief si pentru ca e „vie”-se misca anual cu 1-2 metri. Uneori se misca chiar si atunci cand sunt vizitatori care o escaladeaza. Nu e nimic misterios la mijloc. Vinovat e vantul care bate acolo. Insa ceea ce pune pe ganduri oamenii de stiinta e abilitatea dunei de a „inghiti” copiii. In iulie 2013, un micut de doar sase ani a sfarsit ingropat in nisip cand o gaura de trei metri s-a format din nimic sub el. A durat trei ore pana a fost scos din nisip, din fericire in viata. In urmatoarea luna o a doua gaura a aparut.

Depozite de aer si gaze nu ar trebui sa existe in dune de nisip pentru ca nisipul se presupune ca poate acoperi orice gol apare. Este un nou fenomen geologic pana la urma, si-au spus cercetatorii, care trebuia descifrat cumva pentru ca putea omori oameni intr-o clipa. Odinioara, duna de nisip a fost minata ca sa fie scos nisip pentru constructii, asa ca se pare ca e vina omului ca se intampla astfel de accidente. Intre timp, duna a fost inchisa vizitelor publicului larg pentru a se evita orice tragedie. Ochiul din Sahara. Are 50 de kilometri latime si se afla in cel mai fierbinte desert al lumii, Sahara. Se vede chiar si din spatiu si e format din cercuri de diferite forme si marimi, albastre. S-a crezut la inceput ca a fost locul impactului vreunui meteorit care a cazut pe Terra, insa cercetarile recente nu au putut proba aceasta ipoteza.

Daca ar fi fost meteorit, gaura ar fi fost mai adanca, ar fi existat urme in jur de compusi chimici extraterestri. Dar Ochiul nu are asa ceva. Unii spun ca acolo s-ar fi aflat Atlantida, insa si aceasta ipoteza pica pentru ca structura s-a format in urma cu 100 de milioane de ani. Doar turistii aventurosi isi mai lasa urmele pe acolo, in rest e pustiu tot timpul anului. O ipoteza mai plauzibila ar fi ca Ochiul e deasupra unui vulcan care din cand in cand e activ. De curand, s-a descoperit ca fenomenul straniu a aparut gratie eroziunii intr-o perioada lunga de timp. Forma circulara misterioasa ramane insa un mister.

Camerele de supraveghere wireless mai eficiente decat cele clasice

Camerele de supraveghere wireless sunt camere de tip CCTV care transmit un semnal audio si video unui receiver wireless printr-o banda radio securizata. Multe camere de supraveghere wireless necesita cel putin un cablu pentru alimentare, insa recent, ele au fost dotate cu baterie tip acumulator care le permite sa fie si mai eficiente.

Camerele de supraveghere wireless sunt foarte populare in randurile celor care apeleaza la instalare camere supraveghere gratie costului foarte mic si optiunilor de montare foarte flexibile. Pentru instalare camere supraveghere cu wireless pot fi folosite locuri care pana mai ieri nu aveau cum sa fie in schema instalarii camerelor de supraveghere cu fir. Streaming-ul live via Internet prin WiFi le face sa fie si mai cerute cand vine vorba de instalare camere supraveghere. Camerele de supraveghere cu wireless sunt vazute mai ales in cadrul sistemelor de securitate privata, la case, vile. Sunt ideale si pentru proprietarii care inchiriaza case sau proprietati-pentru ca nu nevoie de gauri prin pereti pentru instalarea cablurilor de interconectare, nici nu e nevoie de acordul altor proprietari. De asemenea, la instalare camere supraveghere cu wireless, fatada cladirilor va ramane intacta si nu va suferi din punct de vedere estetic.

Chiar si supravegherea sezoniera este posibila cu o camera de supraveghere wireless-de exemplu, poti supraveghea o anumita zona vara iar iarna ai posibilitatea sa scoti camera. Si tot camerele de supraveghere cu wireless sunt folosite si in operatiuni secrete de filare, transmitand fluxuri video live autoritatilor abilitate sa le analizeze si sa incrimineze pe cei care actioneaza in afara legii. Functionarea optioma a camerelor de acest tip depinde mult de pozitia lor in linie dreapta cu celelalte camere si cu receiverul. In conditii normale, ele acopera cam 450 de metri, dar in interior raza lor de actiune si inregistrare scade la maximum 150 de metri.

Cat de multe nu stim despre contraceptie?

Folosirea pastilelor ar influenta alegerea partenerului sexual. Studiile au aratat ca in perioadele de fertilitate ale femeii, ea este mult mai atrasa de barbatii tipic „masculini”. Aceasta preferinta a evoluat astfel ca femeile sunt atrase de specimenele care vor fi in stare sa le ajute sa se reproduca, cu niste corpuri viguroase, mari si puternice. Femeile aflate la ovulatie isi doresc barbati inalti, cu solduri late, dominanti, competitivi si foarte inteligenti. Pastilele contraceptive au dat peste cap rezultatelor cercetarilor anterioare si asta pentru ca pastila interfereaza cu fertilitatea normala si previne ovulatia.

Asa ca femeile care iau pastile contraceptive nu sunt atrase de barbati cu niste caracteristici „mai masculine”, diferenta fata de cele care ovuleaza fiind imperceptibila la nivelul preferintelor. Ganditi-va cam ce inseamna asta pentru perpetuarea speciei. Cu cat mori mai multi barbati „mai masculini” cu atat femeile care iau astfel de pastile nu vor mai avea cu cine sa-si petreaca serile romantice. Cand efectul pastilelor trece si femeile vor sa procreeze, atractia pentru barbatii mai masculini revine. Cu foarte putini barbati „masculini” cu vor putea oare toate femeile fertile sa-si satisfaca dorintele? Nu va faceti griji; britanicii au descoperit ca, desi sunt atrase de barbati mai putin „masculini” cat iau pastilele, dupa este foarte probabil sa-i aleaga pe cei mai „macho” pentru relatii de lunga durata. Satisfactia sexuala a unei femei depinde foarte mult de cum isi ia pastilele contraceptive. Influenta pastilelor contraceptive nu se limiteaza doar la alegerea partenerului; merge mai departe la satisfactia in cuplu in relatiile de lunga durata. Intr-un context in care excludem sexul, nu prea conteaza de esti cu pastila luata sau nu, satisfactia non-sexuala e aceeasi.

Daca o femeie a luat sau nu a luat pastile in timpul relatiei cu un barbat, satisfactia sexuala este mai mare decat cea care a inceput sau a oprit brusc pastila in timpul relatiei. Asta inseamna ca femeile vor fi satisfacute mai putin sau deloc daca schimba modul de folosire al pastilei in timpul relatiei. Ideea e simpla: de vrei sa recuceresti o femeie, uita de bombonele, soapte de amor, flori, bijuterii, de tot. Fugi repede la farmacie si ia niste anticonceptionale.

Ingredientele si principiile active din produsele cosmetice

Procedeele empirice de obtinere a produselor cosmetice si de igiena au fost de mult depasite, in prezent formularea lor bazandu-se pe cunoasterea morfologiei, histologiei si patologiei pielii, pe utilizarea unui numar insemnat de materii prime, unele foarte moderne, si pe progrese facute in domeniul tehnologiei aplicate la obtinerea lor. Folosirea unor tehnici stintifice a permis optimizarea aspectului, a stabilitatii, inocuitatii si eficacitatii produselor cosmetice.

Compozitia produselor cosmetice este formata din mai multe ingrediente si substante active, printre care vom enumera cele mai des intalnite si vom vorbi putin despre fiecare in parte. Totusi, acestea sunt doar aspecte teoretice, in scopul unei informari mai bune. Doar un dermatologist poate sa iti recomande produsele cosmetice potrivite tenului tau. Un dermatologist foarte bun este Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, din cadrul clinicii Top-Derm Uni, un medic cu expertiza in domeniul dermatologiei. Dar sa revenim.

Produsele biologice sunt substante derivate din extracte provenind de la animale apartinand unor specii diferite. Ca produse biologice, in formularea preparatelorn cosmetice se folosesc colagen, elastina, cheratina, extract de placenta, lichid amniotic, extract de ou, de creier si aorta, derivati de sange, produse apicole (miere, laptisor de matca).

Colagenul este una dintre cele mai importante proteine aflate in organismul uman, fiind prezent in derm, ligamente, tendoane, cartilaje si alte tesuturi conjuctive. Intra in compozitia cremelor hidratante, a produselor pentru par si a lacurilor de unghii. Colagenul injectabil (pe cale cutanata sau subcutanata) este folosit pentru a imbunatati aspectul depresiunilor faciale (cicatrice, riduri).

Elastina este o componenta structurala a dermului si se foloseste in creme hidratante datorita capacitatii sale de umectare. Cheratina este o proteina prezenta in stratul cornos, par si unghii si este folosita in creme hidratante sau pentru a forma un film subtire pe par sau unghii. Cheratina permite mentinerea ondulatiei in cazul produselor fixative pentru par si poate inlocui proteinele parului degradat. In lacurile de unghii imbunatateste rezistenta sau taria acestora.

Extractul de placenta se foloseste pentru a imbunatati circulatia sanguina, pentru a accelera sinteza celulara si pentru stimularea metabolismului celular. Lichidul amniotic are capacitatea de a regenera epiderma si intra in compozitia unor creme hidratante faciale si de corp, lotiuni de par si produse pentru scalp.

Extractul de ou intra in compozitia fixativelor si a mastilor faciale, derivatiile de sange bovin intra in compozitia sampoanelor si a produselor de dupa barbierit, iar laptisorul de matca ajuta la nutritia celulara si poate fi folosit pe pielea imbatranita si pentru a trata pielea uscata.

Principiile active vegetale (fitocosmetice) imprima un miros si o culoare placuta cosmeticelor in care sunt folosite. Unele produse sunt obtinute din plante sub forma unor extracte hidroglicolice, a unor extracte totale sau a uleiurilor volatile. Frecvent, ca aditivi fitocosmetici, se folosesc produse ca aloe, uleiuri vegetale (avocado, sesam, arahide, extract de musetel).

Aloe reprezinta reziduul obtinut dupa evaporarea si uscarea sucului din frunzele de aloe ferox si de la alte specii de aloe continand aloina. Se considera ca acest produs este benefic pentru vindecarea arsurilor si contribuie la regenerarea pielii, chiar daca aceasta ipoteza nu a fost confirmata prin studii. In orice caz, s-a demonstrat ca provoaca vasodilatatie capilara si ca are efect antimicrobian in concentratie mai mare de 70%. Din acest motiv este foarte recomandat de dermatologisti din toata lumea.

Uleiurile de avocado, sesam sunt folosite ca hidratante si emoliente. Uleiul de arahide are proprietati astringente, in timp ce alantoina si extractul de musetel se includ in produse cosmetice destinate pielii sensibile, datorita efectului lor antiinflamator.

Termeni des folositi pe Internet si originile lor mai putin cunoscute

Firewall. Fie ca il avem in Windows, fie ca il are, mai nou, antivirusul, firewall-ul ne ajuta sa ne protejam reteaua de intruziuni neautorizate ale unor programele sau scripturi matioase. In viata reala, firewall-urile sunt acele structuri construite pentru a preveni raspandirea focului, incendiilor. In cazul calculatoarelor, firewall-ul este o protectie necesara impotriva virusurilor, hacker-ilor sau „viermilor” (niste virusi rai tare care nu au nevoie sa se ataseze de niciun fisier si circula printr-o retea de calculatoare fara probleme).

Virus. Si ca tot aminteam de temutii virusei atat de rautaciosi, hai sa vedem ce e cu virusul, nu? Virusul din sistemul informatic e foarte similar cu cel biologic. Amandoua insereaza codul lor in sisteme care functioneaza normal in ideea de a distruge echilibrul sistemului si a se reproduce. La nivel academic, cuvantul virus a fost folosit pentru prima data in 1984 de catre Fred Cohen. Pana la Cohen, cuvantul fusese folosit in 1970 de catre scriitorul SF David Gerrold, dar si intr-o banda desenata cu X-Men publicata in 1982. Spam. Daca in viata reala avem obezitatea si cancerul drept cele mai temute boli existente, in lumea calculatoarelor, exista una similara: spam-ul. Acele mesaje de la diverse siteuri cu informatii inutile, acele e-mail-uri care vor sa ne pacaleasca cerandu-ne datele sensibile ale cardului, toate sunt catalogate ca Spam. Spam vine de la o sceneta Monty Python jucata intr-o cafenea unde exista un meniu centrat doar pe Spam. In sceneta, personajele cantau un cantec care abunda in folosirea cuvantului „spam”. Preluat in lumea calculatoarelor, termenu se refera la abundenta de mesaje care nu au nici un rost si de materiale publicitare online distribuite via campanii de marketing. In 1980, campaniile de advertising online au schimbat perceptia cuvantului Spam, utilizand acronimul „Sales Promotion And Marketing”.

Troll. Desi pare evident ca se refera la monstrii virtuali nesuferiti, urati, cuvantul troll are radacini puternice si in mitologia scandinava. Verbul „to troll” se refera la o tehnica de pescuit in care momeala e trasa usor pe langa vas pentru a atrage si a prinde pestele „neatent”. Pe Internet, troll-ul arunca momeala, o ideea, o constatare si asteapta ca altii sa cada in plasa si sa comenteze la nesfarsit, pentru ca mai apoi sa revina cu comentarii acide si necuviincioase. Au fost si vremuri, pe la inceputul anilor 1990, cand troll nu era un cuvant cu niste conotatii atat de „intunecate”.