Vrei sa inchiriezi o locuinta? Ai nevoie de certificat energetic obligatoriu

Daca va ganditi sa inchiriati vechea garsoniera ramasa de la parinti trebuie sa stiti ca de cativa ani trebuie sa prezentati notarului un act foarte important, certificatul energetic. Un certificat energetic este un document prin care cel care inchiriaza de la cineva o locuinta afla despre costurile consumurilor locuintei, atestand starea din punct de vedere energetic si performanta energetica intr-un anumit moment.

Auditul energetic, operatiunea prin care se realizeaza acest certificat are principalul scop de a incadra locuinta intr-o clasa energetica, de la A la G, A insemnand performanta energetica mare, G, performanta energetica foarte scazuta. Pe langa utilitatea pentru cel care inchiriaza sau cumpara, obtinerea unui certificat energetic va poate ajuta sa vedeti exact unde sunt probleme de izolatie si va poate da idei despre cum anume puteti imbunatati eficienta energetica a locuintei dvs. De asemenea, se pot depista probleme de sigurata a locuintei si se pot remedia, astfel incat acestea sa nu afecteze starea generala a apartamentului sau a garsonierei. Simpla intocmire a acestui act va poate garanta o reducere a economiilor cu energia termica de pana la 30%, intrucat remediati si imbunatatiti izolatia interioara si exterioara a camerelor.

Auditul energetic se realizeaza foarte simplu, prin evaluarea atenta a locuintei si „compilarea” datelor obtinute intr-un program special pentru a determina clasa energetica. Se determina consumul de baza, se afla exact care sunt problemele pe care le are locuinta, se vor evalua sistemul electric si cel de incalzire, urmand ca la final sa se intocmeasca raportul si certificatul energetic. Certificatele energetice se elibereaza in 24 de ore, preturile variaza intre 130 ron pentru Bucuresti si pot ajunge la 300-350 ron in functie de suprafata locuintei de auditat. Valabilitatea certificatului energetic este de 10 ani, el trebuie refacut ori de cate ori intervin schimbari importante in locuinta legate de izolatie sau de alte elemente ce pot schimba clasa energetica, poate fi intocmit oricand inainte de vanzare sau inchiriere.

Tensiune si relaxare

Tensiunea sta la baza majoritatii problemelor noastre de sanatate. Este adevarat ca avem nevoie de un anumit grad de tensiune pentru a trai si pentru a funcitiona in conditii optime; daca am fi privati de toata aceasta tensiune, organismul nostru ar cadea fara vlaga la pamant.

Insa prezenta unei tensiuni in exces la nivelul oricarei parti a corpului creeaza un anumit blocaj care opreste fluxul normal al sangelui. Atunci cand sangele nu poate curge cum trebuie, celulele nu mai sunt hranite,iar rezidurile nu mai sunt indepartate. De aceea, tensiunea excesiva duce la aparitia dizarmoniei, a disconfortului si a bolii in organism. Cu timpul, celulele degenereaza, iar parte respectiva a corpului functioneaza deficient, ajungand chiar sa ameninte starea de sanatate a intregului corp sau chiar viata unei persoane.

Daca putem elimina tensiunea in eces, sangele va curge cu toata forta necesara, nervii vor functiona normal, iar organismul va reveni la o stare buna de sanatate si isi va redobandi echilibrul. Sedintele de reflexologie sustinute cu regularitate ajuta la echilibrarea tensiunii excesive, generand, in acest fel, o stare de armonie la nivelul intregului corp.