Am lucrat in primul si al doilea an de facultate la un restaurant chinezesc. Pana atunci nici macar nu incercasem mancarea chinezeasca. Pentru mine era chiar un tabu. Fiind crescuta de mica cu conceptia ca asiaticii mananca caini si pisici, nu m-am gandit vreodata sa ma apropii de vreun astfel de restaurant. Dar bine, asta pana cand am inceput sa mai iau si eu o forma rationala in temperament. Ce-i drept e si cam scumpa mancarea lor, dar e superba si foarte sanatoasa din cate am auzit.
Ideea e ca in acel restaurant chinezesc am apucat sa incerc toate felurile posibile, cel putin din cele ce se preparau acolo, caci din cate am vazut la alte restaurante sunt alte specialtati, desi ideea de baza e cam aceeasi. Sora mea de exemplu, nu a mancat niciodata la un restaurant chinezesc dar zice ca nu vrea sa incerce ca ei nu-i place sau ca nu e ceva foarte special.
Eh bine, eu zic ca trebuie sa incerci ca om, macar odata in viata mancarea chinezeasca, caci la urma urmei nu ai nimic de pierdut. Mie imi place sa mananc si picant de atunci si foarte foarte condimentat. Ca sa nu mai spunem de sosurile dulci acrisoare si picante sau de cel de soia. Noroc ca se comercializeaza si la noi in supermarketuri ca altfel nu stiu cum le procuram.
Deci trebuie sa incerci macar odata in viata anumite feluri. Aici includ bananele caramelizate (si incep cudesertul ca asa imi place) sau merele caramelizate. Au un stil incredibil de a le face si cred ca mie nu mi-ar iesi nici daca as face un curs. dar in topul preferintelor se afla inghetata prajita. Cand lucram acolo toata lumea ma intreba ce e aia si cum adica sa prajesti ceva care e inghetat fara ca acel ceva sa se dezghete.
Eh, bine iata ca se poate. Se poate si este superb. Se fac bulgari mici de inghetata si se dau prin biscuit ras pana se acopera tot si apoi se tin la congelator (noi le aveam mereu pregatite). Cand se cerea o comanda, se facea repede un aluat ca de clatite si se dadeau bulgarii de inghetata prin el iar apoi aruncate in ulei incins ca sa se coaca putin. Se scoteau repede si se puneau pe farfurie cu sos de caramel deasupra si ciocolata sau ce dorea clientul si rezultatul era o crusta dulce si fierbinte. La mijloc desigur inghetata era inca inghetata si constratul era incredibil.
Cat despre mancarea chinezeasca, mancare, mancare, ar fi multe de spus. Spaghetele din orez sunt preferatele mele. Cu mult soia, cu sos dulce acrisor, cu chilli, cu multe legume - morcov, ceapa, varza si ciuperci, cat si cu piept de pui. O specializate aparte era rata in sos dulce cu ananas. Desigur aceasta era mai putin accesibila si n-am avut decat ocazia sa gust odata. In schimb crevetii nu mi-au placut de nici un fel, cel putin nu pana de curand. Si trebuie sa incercati si supa acrisor picanta daca aveti ocazia sa treceti prin restaurant chinezesc. Cat despre alte specialitati, nu merita sa mentionez ca eu mereu ma decid greu. Le-asvrea pe toate dar in acelasi timp doar una. Ar trebui sa ase faca un fel special cu totul inclus ca poate asa ma satur si eu.
Ideea e ca in acel restaurant chinezesc am apucat sa incerc toate felurile posibile, cel putin din cele ce se preparau acolo, caci din cate am vazut la alte restaurante sunt alte specialtati, desi ideea de baza e cam aceeasi. Sora mea de exemplu, nu a mancat niciodata la un restaurant chinezesc dar zice ca nu vrea sa incerce ca ei nu-i place sau ca nu e ceva foarte special.
Eh bine, eu zic ca trebuie sa incerci ca om, macar odata in viata mancarea chinezeasca, caci la urma urmei nu ai nimic de pierdut. Mie imi place sa mananc si picant de atunci si foarte foarte condimentat. Ca sa nu mai spunem de sosurile dulci acrisoare si picante sau de cel de soia. Noroc ca se comercializeaza si la noi in supermarketuri ca altfel nu stiu cum le procuram.
Deci trebuie sa incerci macar odata in viata anumite feluri. Aici includ bananele caramelizate (si incep cudesertul ca asa imi place) sau merele caramelizate. Au un stil incredibil de a le face si cred ca mie nu mi-ar iesi nici daca as face un curs. dar in topul preferintelor se afla inghetata prajita. Cand lucram acolo toata lumea ma intreba ce e aia si cum adica sa prajesti ceva care e inghetat fara ca acel ceva sa se dezghete.
Eh, bine iata ca se poate. Se poate si este superb. Se fac bulgari mici de inghetata si se dau prin biscuit ras pana se acopera tot si apoi se tin la congelator (noi le aveam mereu pregatite). Cand se cerea o comanda, se facea repede un aluat ca de clatite si se dadeau bulgarii de inghetata prin el iar apoi aruncate in ulei incins ca sa se coaca putin. Se scoteau repede si se puneau pe farfurie cu sos de caramel deasupra si ciocolata sau ce dorea clientul si rezultatul era o crusta dulce si fierbinte. La mijloc desigur inghetata era inca inghetata si constratul era incredibil.
Cat despre mancarea chinezeasca, mancare, mancare, ar fi multe de spus. Spaghetele din orez sunt preferatele mele. Cu mult soia, cu sos dulce acrisor, cu chilli, cu multe legume - morcov, ceapa, varza si ciuperci, cat si cu piept de pui. O specializate aparte era rata in sos dulce cu ananas. Desigur aceasta era mai putin accesibila si n-am avut decat ocazia sa gust odata. In schimb crevetii nu mi-au placut de nici un fel, cel putin nu pana de curand. Si trebuie sa incercati si supa acrisor picanta daca aveti ocazia sa treceti prin restaurant chinezesc. Cat despre alte specialitati, nu merita sa mentionez ca eu mereu ma decid greu. Le-asvrea pe toate dar in acelasi timp doar una. Ar trebui sa ase faca un fel special cu totul inclus ca poate asa ma satur si eu.