Acum 10 ani foarte rar auzeam in Romania sau prin afara de furturi de la bancomat sau fraude bancare online-bine, mai mult aflam de prin jurnalele de stiri din strainatate-asta poate si pentru ca Internetul si sistemele online implementate de banci erau inca la inceput. Astazi, fraudele online, spam-urile pline de link-uri catre siteuri dubioase care cloneaza adresele bancilor dar si atacurile tot mai dese ale bancomatelor si furtul PIN-ului, urmat de golirea conturilor titularului pana la ultimul banut sunt asemanatoare unei cafele baute dimineata: ti-a intrat in reflex si o faci si o savurezi fara sa te mai gandesti la nimic, e deja rutina.
Europenii sunt pe lista celor mai „praduiti” posesori de carduri bancare si conturi de economii. Desi securitatea a fost mereu pe primul plan, nimeni nu-i poate opri pe hackerii si baietii destepti care stiu putin programare sa fenteze orice ATM. In Europa avem deja o tehnica de furt de la ATM numita ATM Skimming. Cei care s-au gandit la noua gaselnita pentru furat banii victimelor naive au avut grija sa creeze dispozitive cat se poate de micute, nedetectabile, si sa le monteze aproape de locul unde opereaza oricine scoate bani de la ATM. Ele sunt dotate si cu camere video performante, de foarte mici dimensiuni, care „citesc” PIN-ul cardului pentru un viitor furt. Pozitionarea lor este insa destul de ciudata: „hotii de PIN-uri” le pun undeva in interiorul locului unde se baga cardul pentru a fi citit si a se da drumul la ce operatiuni dorim, fara sa existe riscul sa fie detectat sau sa intampinam dificultati cand cardul este tras de ATM pentru a fi citit cip-ul respectiv-o masura de securitate desteapata, care doar a incetinit dorinta disperata a „ciber-teroristilor”, daca le putem spune asa, de a face rost de bani nemunciti.
Ciudat sau nu, cea mai dezvoltata si mai moderna natiune, americanii, se feresc inca de PIN-uri si carduri cu cip… Pe viitor, pentru a nu cadea prada furtului de bani „virtuali” prin metoda ATM Skimming-cip+card clonat introdus in ATM-ul unde victima a introdus in prealabil cardul, aveti grija sa nu lasati descoperita zona de tastare a PIN-ului si sa puneti deasupra orice care sa blocheze accesul direct la maini-Banca Transilvania are asa ceva facut la toate bancomatele, implementand un fel de manseta de metal care vine fix peste tastele alfanumerice folosite pentru tastarea PIN-ului.