Clasa de mijloc. Libertatea in raport cu obligatiile feudale le-a dat oamenilor posibilitatea sa aiba o viziune mai larga, care sa depaseasca orasul, satul lor. Cei mai ambitiosi dintre ei si-au dorit sa faca comert, la oras, sa castige un ban cinstit. Asa s-a nascut clasa de mijloc. Orasele au devenit noi centre ale economiei si comertului infloritor. Radacinile capitalismului modern si competitia dintre producatori au devenit noile realitati ale unei societati in schimbare.
Luxul a devenit un motiv de mandrie si de afisare a puterii si priceperii fiecaruia, clasa de mijloc isi permitea deja sa traiasca in lux si sa nu si-l mai doreasca. Traficul economic dintre Est si Vest a incurajat comertul si schimburile economice. Competitia nu era pe placul tuturor, mai ales al vechii nobilimi, care incerca sa epateze in public si sa poare numai vesminte aurite si mult metal pretios si materiale scumpe pentru a dovedi ca se poate si altfel. Fara a investi in bunuri personale luxoase, clasa de mijloc si-a folosit averea pentru a deveni supraveghetorii artei, stiintei, literaturii, filozofiei. Rezultatul? O explozie a creativitatii intelectuale si culturale pe care o cunoastem sub numele de Renastere.
Libertatea de gandire. Influenta nefasta a Bisericii Catolice medievale asupra oamenilor a fost distrusa de Moartea Neagra. Orice fel de cunostinte medicale moderne au fost puse mereu in contextul teologiei si spiritualitatii.
Cum calugarii si clericii mureau pe capete din cauza ciumei, credinta in Divinitate a inceput sa nu mai fie „la moda”. Din acel moment libertatea de gandire a luat locul dogmei religioase, oamenii au putut crede ce doreau, cum doreau, iar religia nu a mai fost principala lor preocupare.