Berik si obsesia timpului. Unul dintre lucrurile placute in engleza este ca poti sa fii cat de vag si de ambiguu vrei. Daca cineva te intreaba unde ai fost poti spune simplu „Am fost la Joe”, fara sa mai adaugi altceva. Insa nu toti vorbitorii se bucura de asa ceva.
In Noua Guinee, vorbitorii de Berik sunt obligati sa includa in propozitii si momentul exact din timp cand s-a intamplat o actiune. Insa treaba nu se reduce doar la cadrul temporal. Cand sunt implicate si obiecte, verbele din Berik sunt modificate petnru a indica marimea lor exacta, asa ca este posibil sa reduci o propozitie intreaga la un cuvant scurt. Si ca sa fie si mai confuza situatia, unele verbe te obliga sa indici si locul. Asta inseamna ca atunci cand discuti cu cineva va sti tot despre cand, unde, si cat de mare era obiectu sau erau obiectele din jurul tau.
ABSL distruge toate regulile stiute. Engleza contine doar 1 milion de cuvinte, insa numarul de sunete pe care le folosim este limitat. Harta fonemelor contine doar 44 de sunete care permit comunicarea perfecta in engleza. Engleza functioneaza prin repetarea sunetelor, insa nu e cazul Al-Sayyid Bedouin Sign Language (ABSL). Noua limba vorbita doar de o mana de oameni din desertul Negev, Israel, contine zero semne repetitive. Fiecare substantiv, verb, adjectiv are propriul semn care nu imprumuta nimic din celelalte.
Ceea ce este cu adevarat uimitor este ca si alte limbaje bazate pe semne folosesc metoda blocurilor lego pentru a construi cuvinte noi prin adaugarea de sunete similare, repetitie. Unii au spus ca limba e prea noua pentru a se conforma unor reguli deja existente, asa ca pana acum ramane unica.