Rasul

V-ati aflat vreodata intr-o situatie serioasa, unde rasul este complet interzis, dar dintr-un anumit motiv nu v-ati putut opri din chicotit si ras cu pofta? Tot creierul e de vina. Intr-o lucrare stiintifica din 1998, specialistii au descris cum anume creierul este implicat in impulsul rasului. O fata pe nume A.K. este subiectul lucrarii, aceasta suferind o operatie pentru controlarea epilepsiei si crizelor epileptice. Doctorii au descoperit ca daca stimulau o zona de 4 centimetri patrati din lobul frontal din creier A.K. incepea sa rada.

Aceasta parte din creier este parte din zona motoare suplimentara. Cand A.K. explica de ce radea, ea spunea ca se gandea la ceva dupa radea. Este exact opusul cauzei pentru care lumea rade, percepem ceva ca fiind funny si dupa aia radem. Rasul este declansat de mai multe zone din creier, fiecare raspunzand de adaugarea unor elemente diferite experientei traite.

Este reactia emotionala, procesul cognitiv de intelegere a unei intamplari amuzante, a motivului pentru care e amuzanta, procesul incontrolabil al reactiei, care implica miscarea muschilor faciali pentru a crea un zambet. Dupa ce interepretam ceva ca fiind haioas, reactia fizica la situatie este creata de reactia creierului, de unde si dificultatea foarte mare in a controla necesitatea de a rade cu pofta.