Toaletele ecologice au inceput sa fie amplasate prin spatiile publice inca din anul 2000, dar piata care se ocupa de comercializarea si plasarea lor a luat avant de abia in ultimii patru ani. Conceptul de toaleta ecologica nu e unul romanesc, e preluat din strainatate, din Occident, acolo unde astfel de toalete au functionat dinainte sa le descoperim noi.
Cele mai bune zone unde se pot amplasa toalete ecologice au fost parcurile, zonele publice frecventate de multi oameni si santierele de constructii.
In cazul toaletelor de santier amplasarea lor e mai simpla, folosirea lor e si ea foarte eficienta iar banii investiti in afacere sunt amortizati rapid. Confortul sporit, curatarea rapida, igienizarea eficienta si plasarea lor in orice zona a santierului, numarul mare de module ce pot fi amplasate pe un teren dat si calitatea intretinerii lor in timp le-a dat castig de cauza toaletelor santier, aducand firmelor care le comercializeaza profituri de milioane de euro. Legislatia aspra de pe santiere si protectia mediului inconjurator i-au obligat pe sefii de santier sa asigure toalete santier pentru toti angajatii si sa le intretina spre a fi functionale in toata perioada de desfasurare a lucrarilor de constructie. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt o parte importanta din clientii firmelor care se ocupa de comercializarea si amplasarea de toalete ecologice pe santiere, asa ca preturile au inceput sa creasca in functie de cererea acestora, care e intr-o continua crestere.
Pretul toaletelor ecologice variaza intre 170 si 210 lei pe saptamana pentru intretinere, la 210 lei fiind inclusa si vidanjarea. Pe santiere, o toaleta ecologica deserveste zece muncitori, asa ca este nevoie de cel putin 10 astfel de toalete santier pentru a nu exista o poluare repetata a mediului si a se intretine usor curatenia. Afacerile cu toalete ecologice vor ramane unele prospere in tara atata timp cat santierele vor exista, si evenimentele la care se strange lume multa nu vor disparea - si asta nu se va intampla prea curand.