Lansarea invitatiilor pentru un eveniment atat de important cum este nunta necesita respectarea unui anumit tipar. Desi poate parea ceva invechit sau prea traditional pentru nuntile moderne, momentul in care se fac invitatiile catre oaspeti poate fi definitoriu in organizarea nuntii pana in cele mai mici detalii.
Invitatiile propriu-zise de nunta se tiparesc si se trimit invitatilor cu aproximativ o luna sau chiar doua inaintea marelui eveniment. Intrucat in textul de invitatii nunta se vor trece data si ora ceremoniei religioase, biserica unse se va tine slujba de cununie (eventual si date referitoare la cununia civila, daca se doreste ca acest eveniment sa fie unul de o intindere mai mare) ca si datele referitoare la peterecerea de nunta in sine, acestea vor trebui sa fie toate confirmate 100% pana la data trimiterii invitatiilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care invitatiile se trimit atat de tarziu. Pe de alta parte, daca se incepe planificarea nuntii cu sa zicem un an inaintea marelui eveniment, este inutil si chiar daunator sa trimitem invitatiile cu un an inainte pentru ca cei mai multi dintre invitati vor uita de nunta, sau nu o vor lua in calcul decat prea tarziu.
Insa, desi invitatiile tiparite se trimit cu putin inaintea nuntii, invitatii vor trebui sa afle despre fericitul eveniment si despre faptul ca se doreste participarea lor acolo, cu cateva luni in avans. Cand vine vorba despre colegi de serviciu, despre prieteni, despre rude mai indepartate sau mai apropiate, mirii trebuie sa ii anunte pe acestia telefonic sau fata in fata ca urmeaza sa se casatoareasca si ca le-ar face placere sa ii aiba printre oaspeti si pe cei cu care stau de vorba. Cat despre invitatii parintilor, daca evenimentul este unul mai mare si se invita si prieteni de familie sau obligatii, socrii mici si mari sunt cei care trebuie sa lanseze o prima invitatie la nunta, ce va fi urmta de invitatia oficiala.