Producatorii de telefonie mobila si dealerii de astfel de produse folosesc foarte frecvent sintagma 3G si 4G pentru a-si promova produsele. Insa ce inseamna exact 3G si 4G si cat de mari sunt diferentele intre aceste doua concepte? Pentru cei care inca nu stiu nimic despre cele doua tehnologii, prima si cea mai importanta mentiune este ca telefoane 3G inseamna telefoane de generatia a 3-a iar 4G evident telefoane de generatia a 4-a. Despre ce generatie este vorba?
Generatia de tehnologie mobila utilizata de catre telefoane sau retele mobile. Tehnologia 3G, cea mai folosita astazi la scara larga in intreaga lume, a aparut in 2003, si aducea ca noutate absoluta viteze de navigare pe internet de minimum 144 Kbps, insa in prezent aceasta viteza incepe de la minimum 400 kbps si poate ajunge la viteze de zece ori mai mari. De asemenea, calitatea apelurilor voce este cu mult imbunatatita de la o generatie de tehnologie la alta.
Telefoanele 4G, a caror lansare a fost atat de asteptata, promit practic o viteza si mai mare decat cea a conexiunilor prin 3G. Pentru cei care isi petrec foarte mult timp pe internet sau pentru cei a caror activitate implica si transferuri mari de date, 4G poate fi o solutie mai mult decat salvatoare.
Daca din punct de vedere al vitezei de navigare online am stabiit ca tehnologia 4G este superioara generatiei anterioare, este important sa mentionam ca din punct de vedere al apelurilor vocale nimic nu se schimba. Apelurile voce se fac pe aceleasi retele vechi pentru cel putin cativa ani pana se va face trecerea catre noile retele.
Daca nu aveti nevoie de navigare la viteze mari ci doar de un telefon pentru apeluri voce si un simplu browsing, tehnologia 3G este inca solutia cea mai buna. Economisiti astfel bani, dar si viata bateriei. De asemenea, varianta 3G este potrivita celor care locuiesc in zone care nu au inca acoperire 4G. Un pont totusi pentru cei care raman adeptii 3G, incercati sa alegeti cel mai rapid astfel de telefon.