Dolinele Muntelui Baldy. Cu 37 de metri, Muntele Baldy este cea mai inalta duna de nisip din sudul Lacului Michigan. Turistii sunt atrasi de aceasta forma biza de relief si pentru ca e „vie”-se misca anual cu 1-2 metri. Uneori se misca chiar si atunci cand sunt vizitatori care o escaladeaza. Nu e nimic misterios la mijloc. Vinovat e vantul care bate acolo. Insa ceea ce pune pe ganduri oamenii de stiinta e abilitatea dunei de a „inghiti” copiii. In iulie 2013, un micut de doar sase ani a sfarsit ingropat in nisip cand o gaura de trei metri s-a format din nimic sub el. A durat trei ore pana a fost scos din nisip, din fericire in viata. In urmatoarea luna o a doua gaura a aparut.
Depozite de aer si gaze nu ar trebui sa existe in dune de nisip pentru ca nisipul se presupune ca poate acoperi orice gol apare. Este un nou fenomen geologic pana la urma, si-au spus cercetatorii, care trebuia descifrat cumva pentru ca putea omori oameni intr-o clipa. Odinioara, duna de nisip a fost minata ca sa fie scos nisip pentru constructii, asa ca se pare ca e vina omului ca se intampla astfel de accidente. Intre timp, duna a fost inchisa vizitelor publicului larg pentru a se evita orice tragedie.
Ochiul din Sahara. Are 50 de kilometri latime si se afla in cel mai fierbinte desert al lumii, Sahara. Se vede chiar si din spatiu si e format din cercuri de diferite forme si marimi, albastre. S-a crezut la inceput ca a fost locul impactului vreunui meteorit care a cazut pe Terra, insa cercetarile recente nu au putut proba aceasta ipoteza.
Daca ar fi fost meteorit, gaura ar fi fost mai adanca, ar fi existat urme in jur de compusi chimici extraterestri. Dar Ochiul nu are asa ceva. Unii spun ca acolo s-ar fi aflat Atlantida, insa si aceasta ipoteza pica pentru ca structura s-a format in urma cu 100 de milioane de ani. Doar turistii aventurosi isi mai lasa urmele pe acolo, in rest e pustiu tot timpul anului. O ipoteza mai plauzibila ar fi ca Ochiul e deasupra unui vulcan care din cand in cand e activ. De curand, s-a descoperit ca fenomenul straniu a aparut gratie eroziunii intr-o perioada lunga de timp. Forma circulara misterioasa ramane insa un mister.