Centralele termice pe gaze sau pe curent sunt cele mai cautate atunci cand se urmareste schimbarea surse de incalzire a unei locuinte. O alternativa mai buna pentru case ar fi un tip aparte de centrale: centrale pe lemne cu gazeificare. Cum le spune si numele, aceste centrale pe lemne cu gazeificare – disponibile pe shop-einstal.ro la preturi foarte bune – functioneaza cu lemne si nu cu carbuni.
Lemnul ia contact cu jarul de la gratar, gazele rezultate se amesteca cu aerul si rezulta un amestec-combustibil. Amestecul ajunge in zona de schimb unde ia nastere flacara inversa. Asadar, lemnul nu e ars direct, iar gazeificarea asigura un consum redus de bucati de lemne – comparativ, soba are nevoie de cantitati mari de lemne pentru a da un randament bun. Cazanul centralei pe lemne cu gazeificare este usor de curatat, camera de ardere a lemnelor e mai mare-incap mai multe bucati de lemn. Si ca tot aminteam de lemn, la centralele clasice, cu ardere normala, puteti introduce si lemne verzi, neuscate.
Dezavantajele intalnite la centrale pe lemne cu gazeificare sunt reprezentate de curatatul permanent al reziduurilor, cumpararea de lemne uscate si nu prea umede, dar si temperatura mare de functionare a cazanului.
La montarea unei centrale pe lemne cu gazeificare trebuie sa se aiba in vedere sa existe aerisire corespunzatoare in camera gazda, sa nu existe in jur materiale usor inflamabile.
Siguranta instalatiei este mentinuta de termostatul de siguranta, care nu permite supraincalzirea apei. Pentru apa calda menajera trebuie luata in calcul si montarea unui boiler care sa incalzeasca apa cu agentul termic de la centrala. De preferat ca instalatia de tevi sa fie din cupru si nu din pexal, pentru ca metalul rezista mai bine la temperaturi de peste 90 de grade Celsius.