Firewall. Fie ca il avem in Windows, fie ca il are, mai nou, antivirusul, firewall-ul ne ajuta sa ne protejam reteaua de intruziuni neautorizate ale unor programele sau scripturi matioase. In viata reala, firewall-urile sunt acele structuri construite pentru a preveni raspandirea focului, incendiilor. In cazul calculatoarelor, firewall-ul este o protectie necesara impotriva virusurilor, hacker-ilor sau „viermilor” (niste virusi rai tare care nu au nevoie sa se ataseze de niciun fisier si circula printr-o retea de calculatoare fara probleme).
Virus. Si ca tot aminteam de temutii virusei atat de rautaciosi, hai sa vedem ce e cu virusul, nu? Virusul din sistemul informatic e foarte similar cu cel biologic. Amandoua insereaza codul lor in sisteme care functioneaza normal in ideea de a distruge echilibrul sistemului si a se reproduce. La nivel academic, cuvantul virus a fost folosit pentru prima data in 1984 de catre Fred Cohen. Pana la Cohen, cuvantul fusese folosit in 1970 de catre scriitorul SF David Gerrold, dar si intr-o banda desenata cu X-Men publicata in 1982.
Spam. Daca in viata reala avem obezitatea si cancerul drept cele mai temute boli existente, in lumea calculatoarelor, exista una similara: spam-ul. Acele mesaje de la diverse siteuri cu informatii inutile, acele e-mail-uri care vor sa ne pacaleasca cerandu-ne datele sensibile ale cardului, toate sunt catalogate ca Spam. Spam vine de la o sceneta Monty Python jucata intr-o cafenea unde exista un meniu centrat doar pe Spam. In sceneta, personajele cantau un cantec care abunda in folosirea cuvantului „spam”. Preluat in lumea calculatoarelor, termenu se refera la abundenta de mesaje care nu au nici un rost si de materiale publicitare online distribuite via campanii de marketing. In 1980, campaniile de advertising online au schimbat perceptia cuvantului Spam, utilizand acronimul „Sales Promotion And Marketing”.
Troll. Desi pare evident ca se refera la monstrii virtuali nesuferiti, urati, cuvantul troll are radacini puternice si in mitologia scandinava. Verbul „to troll” se refera la o tehnica de pescuit in care momeala e trasa usor pe langa vas pentru a atrage si a prinde pestele „neatent”. Pe Internet, troll-ul arunca momeala, o ideea, o constatare si asteapta ca altii sa cada in plasa si sa comenteze la nesfarsit, pentru ca mai apoi sa revina cu comentarii acide si necuviincioase. Au fost si vremuri, pe la inceputul anilor 1990, cand troll nu era un cuvant cu niste conotatii atat de „intunecate”.