Ingredientele si principiile active din produsele cosmetice

Procedeele empirice de obtinere a produselor cosmetice si de igiena au fost de mult depasite, in prezent formularea lor bazandu-se pe cunoasterea morfologiei, histologiei si patologiei pielii, pe utilizarea unui numar insemnat de materii prime, unele foarte moderne, si pe progrese facute in domeniul tehnologiei aplicate la obtinerea lor. Folosirea unor tehnici stintifice a permis optimizarea aspectului, a stabilitatii, inocuitatii si eficacitatii produselor cosmetice.

Compozitia produselor cosmetice este formata din mai multe ingrediente si substante active, printre care vom enumera cele mai des intalnite si vom vorbi putin despre fiecare in parte. Totusi, acestea sunt doar aspecte teoretice, in scopul unei informari mai bune. Doar un dermatologist poate sa iti recomande produsele cosmetice potrivite tenului tau. Un dermatologist foarte bun este Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, din cadrul clinicii Top-Derm Uni, un medic cu expertiza in domeniul dermatologiei. Dar sa revenim.

Produsele biologice sunt substante derivate din extracte provenind de la animale apartinand unor specii diferite. Ca produse biologice, in formularea preparatelorn cosmetice se folosesc colagen, elastina, cheratina, extract de placenta, lichid amniotic, extract de ou, de creier si aorta, derivati de sange, produse apicole (miere, laptisor de matca).

Colagenul este una dintre cele mai importante proteine aflate in organismul uman, fiind prezent in derm, ligamente, tendoane, cartilaje si alte tesuturi conjuctive. Intra in compozitia cremelor hidratante, a produselor pentru par si a lacurilor de unghii. Colagenul injectabil (pe cale cutanata sau subcutanata) este folosit pentru a imbunatati aspectul depresiunilor faciale (cicatrice, riduri).

Elastina este o componenta structurala a dermului si se foloseste in creme hidratante datorita capacitatii sale de umectare. Cheratina este o proteina prezenta in stratul cornos, par si unghii si este folosita in creme hidratante sau pentru a forma un film subtire pe par sau unghii. Cheratina permite mentinerea ondulatiei in cazul produselor fixative pentru par si poate inlocui proteinele parului degradat. In lacurile de unghii imbunatateste rezistenta sau taria acestora.

Extractul de placenta se foloseste pentru a imbunatati circulatia sanguina, pentru a accelera sinteza celulara si pentru stimularea metabolismului celular. Lichidul amniotic are capacitatea de a regenera epiderma si intra in compozitia unor creme hidratante faciale si de corp, lotiuni de par si produse pentru scalp.

Extractul de ou intra in compozitia fixativelor si a mastilor faciale, derivatiile de sange bovin intra in compozitia sampoanelor si a produselor de dupa barbierit, iar laptisorul de matca ajuta la nutritia celulara si poate fi folosit pe pielea imbatranita si pentru a trata pielea uscata.

Principiile active vegetale (fitocosmetice) imprima un miros si o culoare placuta cosmeticelor in care sunt folosite. Unele produse sunt obtinute din plante sub forma unor extracte hidroglicolice, a unor extracte totale sau a uleiurilor volatile. Frecvent, ca aditivi fitocosmetici, se folosesc produse ca aloe, uleiuri vegetale (avocado, sesam, arahide, extract de musetel).

Aloe reprezinta reziduul obtinut dupa evaporarea si uscarea sucului din frunzele de aloe ferox si de la alte specii de aloe continand aloina. Se considera ca acest produs este benefic pentru vindecarea arsurilor si contribuie la regenerarea pielii, chiar daca aceasta ipoteza nu a fost confirmata prin studii. In orice caz, s-a demonstrat ca provoaca vasodilatatie capilara si ca are efect antimicrobian in concentratie mai mare de 70%. Din acest motiv este foarte recomandat de dermatologisti din toata lumea.

Uleiurile de avocado, sesam sunt folosite ca hidratante si emoliente. Uleiul de arahide are proprietati astringente, in timp ce alantoina si extractul de musetel se includ in produse cosmetice destinate pielii sensibile, datorita efectului lor antiinflamator.