Cum sa scapi de tensiunea examenului auto - partea practica

Sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere auto a pus intotdeauna in dificultate multi aspiranti ai titlului de sofer. Pentru a finaliza cu succes cursurile unei scoli in domeniu, trebuie sa fii pregatit pentru a putea sustine atat partea teoretica (adesea numita si “sala”) cat si partea practica (numita si “traseu”). Iar cum cele doua se afla intr-o relatie de interdependenta, trebuie sa poti face fata amandurora. Daca la sala trebuie sa obtii minimum 22 de puncte din 26, prin completarea de chestionare auto pentru a trece mai departe, la traseu lucrurile se complica. Aici trebuie sa pui in practica atat cunostinte teoretice cat si practice pentru a putea primi OK-ul examinatorului tau.

Cu toate ca multi considera acest examen ca fiind unul extrem de usor, lucrurile se complica adesea in realitate. Oricat ai spune ca ai invatat si ai exersat impreuna cu instructorul tau auto, emotiile isi pot spune uneori cuvantul. Faptul ca un organ al politiei se afla in masina ta si el este singurul care poate evalua performatele tale, poate fi destul de stresant uneori. Prin urmare trebuie sa inveti sa iti controlezi emotiile pentru a nu gresi.

1. Politistul care iti examineaza performantele nu va sta sa se roage si sa te astepte pe tine sa faci anumite miscari. El va stabili un traseu pe care trebuie sa il urmezi cu sfintenie iar la sfarsit iti va spune daca a fost bine sau nu. Tu, trebuie sa fii atent la toate semnele de circulatie existente si sa faci abstractie de lucrurile care te pot distrage de la drum. Inspira adanc si procedeaza asa cum ai invatat de la instructorul tau. Daca toate acestea au decurs bine, nu ai de ce sa te temi.

2. Nu incerca sa te dai mare. Oricat de bine ai impresia ca stii sa conduci, nu incerca sa ocolesti gropile sau obstacolele minore. Tu esti acolo pentru a fi examinat in functie de ceea ce stii sa faci, iar faptul ca vrei sa pari profesionist, desi nu ai inca carnet, iti poate aduce un raspuns negativ la sfarsit. Prin urmare, incearca sa faci ceea ce ti se cere, nu ceea ce vrei. Dupa finalizarea examenului vei avea tot timpul din lume sa faci exact asa cum doresti.

3. Cerintele examinatorului pot fi uneori inselatoare. Fii foarte atent atunci cand trebuie sa opresti la cerere sau sa intorci. Pentru a te pune in dificultate, multi examinatori te pot indemna sa intorci pe strazile cu sens unic sau sa opresti acolo unde stationarea este interzisa. Trebuie sa acorzi importanta sporita semnelor de circulatie si sa ii pui in vedere examinatorului ca nu ai voie sa opresti sau sa intorci.