De ce pastram haine pe care nu le imbracam niciodata?

In garderoba fiecarei femei regasim adesea o parte activa si una inactiva a acesteia, functie de preferinte, accesibilitate si confort. Avem haine pe care le purtam si haine pe care nici macar nu stim ca le mai avem sau refuzam vehement sa le mai imbracam.

Aceste haine se afla in stare latenta, mereu pline de speranta ca intr-o o zi ne vor impodobi trupurile si isi vor duce la capat destinul. Ele sunt de cele mai multe ori o povara, pentru ca ne fac sa pierdem din putinul spatiu pe care il mai avem in dulap, constiente fiind ca nu le vom mai imbraca niciodata. De fapt, inca din momentul achizitionarii au fost sortite uitarii, pentru ca din varii motive, nu ne-au mai placut. Cele mai multe dintre noi stocam haine pe care nu le mai purtam. Majoritatea femeilor pastreaza adesea trei dimensiuni diferite, cu speranta ca greutatea lor va fluctua la un moment dat. Dintre aceste haine, cele mai mici dimensiuni sunt pastrate pentru ca femeile sunt din ce in ce mai increzatoare in ideea de schimbare.

Atat timp cat pastram hainele "mici", trebuie sa gasim o motivatie ca sa le si schimbam. Un prim pas pentru a renunta, ar fi o recunoastere a infrangerii. Unele femei folosesc haine pentru a le ajuta sa isi tina sub control greutatea. Uneori acestea influenteaza mai mult decat banalul cantar, permitandu-ne astfel sa ne monitorizam kilogramele in functie de o anumite dimensiune. Putem masura pierderea in greutate, sau cresterea acesteia, in functie de perechea de blugi care ni se potriveste cel mai bine. Exista, de asemenea, si motive financiare pentru pastrarea unor haine. Fiecare cumparatura este, in fond, o investitie. Din moment ce am cumparat propriile noastre haine, suntem constienti de valoarea lor monetara si le purtam suficient de mult, astfel incat sa le justificam costul initial. Valoarea schimbarii unui obiect se poate stabili in functie de clasificarea lui si de modul in care il privim - ca o posesie sau ca pe un gunoi.

Asadar, daca vom renunta la ceva, putem percepe aceasta ca pe o pierdere de valoare economica. Aruncand o haina in cosul de gunoi, acceptam faptul ca a devenit lipsita de valoare. Aceasta este si o recunoastere tacita a faptului ca achizitia a fost o greseala inca de la inceput si ca nu am reusit in calitate de consumatori. Pe de alta parte, achizitionarea de haine si pantofi sport dama ieftini, spre exemplu, pot duce la un schimb mai des de colectii, astfel incat sa nu mai existe toata aceasta aglomeratie in dulapul nostru.

Daca dorim cu adevarat sa renuntam la o parte din garderoba, trebuie sa invatam sa clasificam corect lucrurile in functie de accesibilitatea si functionalitatea lor, astfel incat o rochie care a devenit prea stramta sa poata fi purtata si de altcineva. Numai atunci vom invata sa traim fara reasigurarea prezentei sale.