Reabilitarea termica a locuintelor inseamna un certificat energetic ieftin cu o clasa energetica mai buna

Reabilitarea termica a locuintelor, blocuri sau case, a fost un proces care a dat mari batai de cap autoritatilor, dar care a facut si face mult bine cladirilor. Multe din locuintele de dinainte de 1990 nu sunt izolate termic corespunzator, au multe pierderi, de unde si facturile tot mai mari la incalzire. Caldura se pierde fara rost din cauza unei izolari inexistente, asa ca in casa e tot frig, in vreme ce facturile cresc, si tot cresc. Spre exemplu, un apartament de doua camere din tara noastra nereabilitat termic consuma de doua ori mai multa energie decat unul reabilitat.

Costurile cu incalzirea pe perioada iernii pot scadea cu pana la 40% , in vreme ce vara nu veti mai avea nevoie de un aer conditionat. In plus dispar fenomenele de aparitie a igrasiei, blocurile arata mai bine, se refac fatadele. Mai mult, mediul este si el protejat, se reduc emisiile de gaze cu efect de sera. Reabilitarea termica presupune mai multi pasi, reflectati intr-un final intr-o clasa energetica mai buna inscrisa intr-un certificat energetic ieftin. Se incepe cu izolarea termica a peretilor exterior, se continua cu inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare, termopane, se termo-hidroleaza terasa, termoizoleaza planseul pentru ultimul nivel, se termoizoleaza planseul peste subsol, se executa lucrari de finisare a anvelopei. La final, atunci cand cineva doreste sa vanda un apartament sau sa il inchirieze, cel care emite un certificat energetic ieftin nu va gasi multe lipsuri si va va aloca o clasa energetica mai buna, de preferat A, cu pierderi mici de energie termica.

Alte avantaje ale reabilitarii termice tin de costurile destul de scazute ale operatiunii, amortizarea rapida a cheltuielilor, in unele orase primariile au ajutat la reabilitare, oferind cel putin jumatate din suma pentru lucrari. Reabilitarea termica poate fi realizata foarte bine si la firme sau vile, avand aceleasi beneficii pentru cei care isi desfasoara in interiorul lor.