Banii romanilor se duc pe mancare si tutun

De la 1 iulie anul acesta salariu minim pe economie in Romania este 800 RON (180 euro). Salariul mediu brut a fost si el majorat, de asemenea, la 2223 Ron (500 euro). Este lesne de inteles ca aceste marje nu permit un buget prea relaxat de cheltuieli...

De multe ori romanii reusesc doar sa isi plateasca facturile lunare si sa isi asigure un minim de subzistenta din banii castigati lunar. De altfel, si potrivit studiilor, cei mai multi bani pe care romanii ii scot din buzunar se duc pe cheltuielile cu intretinerea, factura la curent electric, la cablu+internet, factura de telefon. Urmatorul procent semnificativ din veniturile lunare ale romanilor se duce pe mancare, in timp ce tigarile se afla pe locul al treilea in topul cheltuielilor lunare. Indispensabile le sunt si produsele cosmetice, mai ales cele de pe segmentul mass-market (deodorant, pasta de dinti, sapun, geluri de dus, etc). Urmatorul loc il ocupa articolele vestimentare, insa cu un buget vizibil redus fata de cel alocat in ultimii ani. Ratele pentru imprumuturile bancare contractate sunt si ele un punct important pe care romanii il au pe ordinea de zi atunci cand vine vorba de plati lunare. Pentru capitolul vacante si timp liber, numarul romanilor care reusesc sa mentina o parte din bugetul lunar pentru aceste activitati s-a redus simtitor fata de anii anteriori.

Cum ne apropiem cu pasi repezi de septembrie, iar acesta rimeaza intotdeauna cu inceperea scolilor, gradinitelor si a anului universitar, multi dintre noi vom regandi bugetul lunar pe cel putin doua luni, astfel incat sa reusim sa introducem in buget rechizitele, hainele pentru noul sezon, plata gradinitei sau a after-school-ului, dupa caz.