Hipnoza in timpul sarcinii



Desi multor viitoare mame le suna ciudat ideea de a naste sub efectul hipnozei, aceasta a fost o metoda foarte folosita in secolul 19, fiind folosita pe post de anestezie. Cercetarile oamenilor de stiinta au arata ca nasterea sub efectul hipnozei implica mai putina durere, mai putine interventii medicale si de asemenea un travaliu mult mai scurt decat in cazul unei nasteri traditionale. Un alt studiu a confirmat faptul ca bebelusii ce se nasc fara teama sau disconfort din partea mamei, au sansele sa aiba un IQ mai ridicat si sa fie mult mai increzatori in fortele lor.

Ce efect are hipnoza in timpul nasterii?

Psihoterapeutii sustin ideea ca “in starea de hipnoza, controlul mintii nu mai este unul constient, ci inconstient si ajuta mai mult organismul decat sa-l controleze”, si astfel travaliul devine unul normal, si nu unul fortat cu dureri mari. Practic, aceasta stare de hipnoza ne face sa ne folosim mult mai eficient de capacitatea noastra de a reduce durerea, anxietatea sau frica si sa fim mult mai relaxati sau linistiti.

Tipuri de hipnoza

Daca te-ai decis sa nasti cu ajutorul hipnozei, ai 3 posibilitati prin care poti face asta: fie asculti o inregistrare digitala a unui scenariu de hipnoza, fie inveti tehnica autohipnozei, fie apelezi la ajutorul unui psihoterapeut care sa fie cu tine in sala pe toata perioada nasterii. Specialistii sustin faptul ca aceasta ultima posibilitate, in care psihoterapeutul este langa tine in sala, este cea mai buna, deoarece acesta poate interveni cand ai dureri mari si sa ti le amelioreze cu ajutorul unei stari mai profunde de hipnoza.

Varianta cu inregistrarea unui scenariu de hipnoza pe CD, este deasemeni una foarte folositoare, in special in pregatirea viitoarei mamici cu cateva luni inainte ca aceasta sa nasca.

Care sunt avantajele nasterii prin hipnoza?

Cel mai mare avantaj al acestei metode de nastere, este acela ca diminueaza durerea si starea de anxietate. Majoritatea pacientelor care au nascut prin aceasta metoda, au declarat ca in perioada travaliului au simtit doar o usoara presiune a uterului, insa fara foarte mari dureri. Tot prin aceasta metoda s-a constatat ca pierderile de sange sunt mai mici, iar riscul de aparitie a unei posibile complicatie este mult mai mic. Aceasta metoda poate fi una perfecta pentru pacientele care au alergie la anesteziile chirurgicale.

Alte informatii utile despre nasterea prin hipnoza

Pentru a naste prin aceasta metoda, este necesara o pregatire anterioara, care se face acasa cu psihoterapeutul pe o perioada de 8 sedinte. Dupa aceasta perioada de 8 sedinte, vor mai urma aproximativ 5 sedinte pentru aprofundarea tehnicei de autohipnoza.

Este foarte important sa stii sa-ti alegi bine hipnoterapeutul care va fi langa tine pe toata perioada procesului nasterii. Destul de putine spitale sunt obisnuite cu metoda hipnozei in nastere, insa aceasta este folosita frecvent in cazul unor operatii. Unele studii ale cercetatorilor au demonstrat faptul ca hipnoza poate prelungi perioada de viata a bolanvilor cu cancer cu inca 5 ani, deoarece hipnoza ajuta la marirea imunitatii.