Viata din sport

Pe fiecare dintre noi, cand eram mici parinti ne vedeau fie artisti, fie cantareti sau sportivi, si tot ce se poate ca la fel vom proceda si noi cu copii nostri. Toti ne gandim sa ne dam copii la cat mai multe activitati extrascolare, pentru a descoperi un talent ascuns al acestuia sau o abilitate catre: pictura, balet, gimanstica, karate, muzica sau altele. Greseala pe care o facem este ca nici unul din noi nu se gandeste in acel moment ce inseamna pentru copil cultivarea unui astfel de talent.

                Sa luam ca si exemplu viata din sport. Sa presupunem ca, copilul nostu este foarte talentat la sport si are toate premizele sa practice sportul respectiv la nivel de performanta. Pentru a putea face acest lucru, in primul rand talentul ar trebui descoperit cat mai devreme pentru a putea fi dezvoltat pana la potentialul maxim. Dar ce inseamna pentru copil acet lucru? Cred ca in prima etapa va fi motivat, pentru ca laudele si succesele obtinute din activitate il vor face sa se simta bine si bun in ceea ce face. La o varta foarte frageda cel mai probabil nu va constientiza ca el de fapt munceste in loc sa se joace, in loc sa se bucure de jocurile copilarie impreuna cu ceilalti copii, dar cu cat va deveni mai mare si sacrificiile vor creste, si se va trezi intr-o lume unde se imparte intre scoala, orele de exercitiu si cantonamente, ramanadu-i foarte putin timp pentru el, pentru a fi copil.

                Va spun lucrurile de sus mai mult ca o meditatie, pentru ca va spun sincer ca nu stiu care ar fi decizia mea daca as descoperi ca, copilul meu are un talent care merita dezvoltat. Cred ca este o decizie foarte dificila si o responsabilitate foarte mare sa hotarasti daca sa sacrifici sau nu copilaria copilului tau.