Bebelusii sunt mai destepti decat ai crede

Bebelusii inteleg numerele. Exista doua tipuri de oameni in lumea larga: unii care iubesc matematica si altii care o urasc. Totusi, matematica este esentiala pentru viata noastra iar intelegerea numerelor ne diferentiaza de celelate fiinte de pe planeta. In timp ce animalele pot numara, doar oamenii folosesc simboluri pentru a reprezenta numere. Asta am invatat de la profesorii nostri sau e ceva ce am dobandit inca de la nastere?

In 2009, Veronique Izard de la Harvard a decis sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare punand la cale un experiment in care au fost implicati 16 nou-nascuti-de la 7 ore la 100 de ore de viata. Testul a inceput cu Izard cantand silabe-de exemplu, ei puteau auzi „gaaaa” de vreo sase ori si „ga” de 20 de ori. Dupa care ascultau inregistrarile si se uitau la fotografii cu forme geometrice-de exemplu cinci cercuri sau 10 triunghiuri. Surprinzator, majoritatea bebelusilor s-a uitat la fotografiile unde erau desenate acelasi numar de forme geometrice cu cel al silabelor auzite. Studiul sau a demonstrat ca bebelusii au un simt al numerelor innascut. Ei pot numara chiar inainte de a incepe sa vorbeasca. Bebelusii sunt constienti de sine. Oamenii sunt constienti de propriul lor corp in spatiul din jurul lor. Maria Laura Filippetti de la Universitatea din Londra a lucrat cu 40 de nou-nascuti, de la 12 ore la 4 zile din punctul de vedere al varstei. Experimentul sau a inclus un monitor, o pensula si un truc faimos. Cunoscuta drept iluzia mainii de cauciuc, acest truc implica lovirea mainii unei persoane in timp ce aceasta este ascunsa-de fapt lovirea unei maini din cauciuc.

Lovirea simultana genereaza un link in mintea noastra, facandu-ne sa credem ca mana de cauciuc ne apartine. Bebelusii au privit pentru inceput un filmulet unde o fata de copil era data cu pensula. In acelasi timp, el a vopsit fata bebelusilor. Unii s-au zbatut, altii, care au fost „vopsiti” in acelasi timp cu personajul din filmulet nu au opus rezistenta. Cand filmuletul a fost intors invers, bebelusii au remarcat diferentele intre ei si fetele de copil din ecran.