„Poetica” Programarii Neuro-Lingvistice si cat de importanta e povestea pentru tine

Cand am fost mici, cu totii eram innebuniti dupa povestile bunicilor depanate la gura sobei sau dupa povestile mai „moderne” ale parintilor spuse cu atata placere cand venea ora de culcare. De ce insa suntem atrasi de povesti atat de mult-chiar si in jurnalism, cititorii cauta povestea in orice material si nu prea sunt interesati de cele care nu au „poveste”? Prin povesti poti sa transmiti orice mesaj mult mai eficient si asta pentru ca ele pun in legatura experientele, amintirile si emotiile intr-o maniera pe care nici un argument logic nu o poate face.

In termenii NLP, povestile ajuta la crearea relatiei, raportului interuman-transmit informatia indirect, transforma realitatea unei persoane intr-una mai sanatoasa, fara ca persoana in cauza sa o stie. Tot timpul creierul e in cautare de tipare, o face natural, si le recunoaste imediat ce apar. Metaforele in NLP sunt povesti sau figuri de stil care implica o comparatie. Ele sunt unelte de comunicare valoroase pentru ca distract atentia constientului si ii dau de lucru, in timp ce subconstientul iese in fata si cauta solutii creatoare si iti pune la dispozitie resursele de care ai nevoie. Asa gasesti noi intelesuri si poti rezolva problemele personale mai usor. In business, metaforele NLP sunt folosite pentru a comunica informatii, a transmite valori ale organizatiei, a educa oameni, a da ascultatorului din intelepciunea companiei sau pentru a ajuta echipele sa evalueza optiunile si sa ia decizii.

Metaforele in NLP au rolul de a sprijini indivizii in trecerea lor de la un context la altul-trecerea aceasta se refera la miscarea de la un nivel la altul, inferior sau superior, al detaliilor pentru a comunica cu cineva la un nivel efectiv si convenabil. In sedintele de NLP, terapeutul lucreaza cu metaforele clientului pentru a-l ghida spre rezolvarea problemelor pe care le are. Exista doua tipuri de metafore: directe si indirecte. Metaforele directe din NLP compara o situatia cu alta care are o legatura in termenii continutului-compara de exemplu invatarea unui nou program de calculator cu invatatul condusului masinii-amandoua sunt despre invatat. Metaforele indirecte trimit la comparatii care nu sunt evidente la prima vedere-se compara invatarea unui program de calculator cu gatitul unei mese complete sau cu planificarea unei vacante.

Invata sa-ti construiesti propria poveste si sa folosesti corect metaforele atunci cand iti doresti o schimbare participand la cursurile si seminariile de NLP nlpdiscovery.ro. Toti cursantii au fost foarte multumiti de rezultatele obtinute intr-un timp foarte scurt asa ca o parte dintre ei au acceptat sa vorbeasca despre aceasta experienta unica www.nlpdiscovery.ro/testimoniale-clienti/. Orice intrebari aveti le puteti adresa fie pe site, fie pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/NLPDiscovery.