Ce nu stii despre lapte si ti-ar putea schimba total modul in care-l privesti

Baieteii si fetitele primesc lapte diferit. Cu siguranta v-ati dat seama pana acum: femeile si barbatii sunt total diferiti, chiar si din punct de vedere biologic. Structura osoasa difera, functionarea organismului e alta, femeile nasc, barbatii nu o fac, dar contribuie cu lichidul seminal si micii „soldatei” la conceperea unei noi vieti. Barbatii traiesc mai putin decat femeile, barbatii fac fata mai usor nesomnului, in vreme ce femeile pot distinge mai usor intre culori. Diferente sunt chiar si cand suntem in fasa. De exemplu, picii si printesele primesc lapte diferit.

Laptele mamei se schimba in functie de ce naste: baiat sau fata. Asta au observat cercetatorii la maimute, foarte asemanatoare cu oamenii. Daca noul membru al familiei era baiat, atunci laptele matern avea cu pana la 35% mai multa grasime, daca era fata insa, avea multe proteine. Motivul ar fi ca femeile au nevoie de mai multa energie si au in corp procese mai complexe, inclusiv ciclul lunar si sarcina, in caz de fecundare a ovulului. Calciul in exces din laptele matern, mineralele sunt iarasi foarte bune pentru fetite pentru ca ele vor avea o sarcina grea de-a lungul vietii: sa dea nastere urmasilor si sa-i creasca. Laptele matern uman are aceleasi proprietati ca in cazul celui al animalelor: daca se nasc baieti, laptele e mai gras. Femeile sarace si care nu prea mananca produc lapte mai cremos pentru fetite, in timp ce mamele solide, mancacioase au lapte cu mai multa energie pentru baieti. Asa ca laptele nu numai ca e diferit, insa se adapteaza circumstantelor sociale.

Descoperirea aceasta revolutionara poate influenta si modul in care companiile produc laptic pentru bebelusi. Asa ca vor trebuie sa se adapteze pentru a oferi micutilor ceea ce au nevoie inca din primele saptamani de viata.