Simptome ale refluxului gastroesofagian, intoleranta la lactoza si diverticulita

Dificultatile digestive sunt greu de discutat in viata de zi cu zi, fapt care ne lasa pe multi dintre noi sa suferim de o problema sau alta, in tacere. Ba mai mult, tulburarile digestive sunt o povara tot mai mare, provocand un numar fara precedent de vizite la medic sau spitalizari. Cu toate acestea, remediile pot fi la fel de simple ca schimbarea stilului de viata.

Refluxul gastroesofagian

Simptome cum ar fi arsurile la stomac, sunt printre cele mai frecvente afectiuni digestive. Aceste simptome, pot indica unei persoane ca are boala refluxului gastroesofagian. In afara de a fi dureroasa, aceasta boala poate afecta esofagul, iar in timp poate duce chiar la cancer esofagian.

Arsurile la stomac implica de obicei, un sentiment de cald sau de arsura de la centrul zonei abdomenului si pana in piept sub stern. Acestea pot fi insotite de un gust acru in gura, hipersalivatie sau chiar resturi de alimente ori lichid ramase in gura, in special in timpul noptii. Sarcina, unele medicamente si consumul de alcool sau de anumite alimente pot provoca si ele arsuri la stomac. Copii sub varsta de 12 ani si unii adulti pot avea reflux gastroesofagian, fara arsuri la stomac, dar se pot confrunta, in schimb, cu simptome de astm ca: probleme de inghitire sau tuse uscata. In cazurile severe, chirurgii pot strange un muschi liber intre stomac si esofag pentru a inhiba fluxul ascendent al acidului. Chirurgia laparoscopica a demonstrat ca scade timpul de cicatrizare si scurteaza totodata timpul de recuperare in comparatie cu procedurile deschise.

Intoleranta la lactoza


Variind ca severitate de la o persoana la alta, simptomele includ crampe, balonare, gaze, greata si diaree. Acestea apar de obicei de la 30 minute la doua ore dupa ce se bea sau se mananca un produs lactat. Medicii pot testa intoleranta la lactoza, folosind un test de respiratie, care detecteaza nivelurile sporite de hidrogen ori printr-un test de sange sau un test de aciditate in scaun. Exista, de asemenea, si o abordare mai ieftina de diagnostic. Dupa consumarea unei cantitati mai mari de lapte sau alimente precum branza, smanatana ori iaurt, daca te confrunti cu balonare, dureri abdominale sau diaree esti, probabil, intolerant la lactoza.

Daca este asa, nu dispera. Exista medicamente care pot inlocui enzima lipsa, adica inlocuitori care te pot ajuta. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca exista si multi oameni care pot tolera cantitati mici de lactoza. Asadar, pentru siguranta ta, da o fuga la medic si intereseaza-te.

Diverticulita

Medicii sfatuiesc persoanele cu diverticuloza sa evite nucile, porumbul si floricele de porumb, de teama ca aceste alimente pot face ravagii in timpul digestiei. Cand vorbim despre diverticulita, este foarte probabil sa existe dureri abdominale, de obicei, in partea stanga a stomacului, dar si in partea dreapta. In cazurile extreme te poti confrunta cu greata, varsaturi, febra si sensibilitate abdominala intensa, care necesita o rezolvare chirurgicala. Unii experti cred ca o dieta prea saraca in fibre poate declansa aceasta stare, care creste tot mai mult odata cu varsta si este cea mai raspandita in societatile occidentale.