Cum sa cumperi un laptop second hand

Cumpararea unui laptop la mana a doua te poate face sa cheltuiesti mai mult decat ai fi vrut, daca ajungi cu el intr-un centrul de service laptop imediat dupa cumparare. De aceea trebuie sa stii cum sa eviti capcanele si sa achizitionezi un laptop deja folosit, dar nu si “mort”.

Stabileste ce iti trebuie – cumparaturile te pot face sa iti uiti prioritatile si sa deviezi catre ceva mai mare, mai frumos, mai puternic. Si mai scump. In centrele de service laptop se intampla mereu sa vedem persoane care au reusit sa cheltuiasca o suma considerabila pe un laptop performant, de care ina nu au nevoie. Ca punct de start, un utilizator de nivel minim (accesare email, utilizare office, browsing internet) are nevoie de 2 GB RAM si un procesor de 1GHz. Daca vrei si sa editezi poze si sa folosesti programe de file sharing/downloading ai nevoie de un pic mai multa putere: 4GB RAM si 2GHz. Pentru programe avansate de editare foto-video, jocuri complexe ori alte activitati care consuma multe resurse ai nevoie de un laptop mai puternic.
Un ecran perfect, pentru o imagine de calitate trebuie sa fie deviza ta atunci cand vrei sa cumperi un laptop folosit. Tehnicienii din service laptop recomanda o analiza atenta asupra ecranului, fiindca acestea sunt foarte greu de schimbat si pot transforma un laptop decent intr-o piesa scumpa de mobilier. Cauta orice semne, pixeli “morti” ori alte neregularitati pe ecran inainte de a cumpara aparatul.
Alege cu atentie marca laptopului. Unul dintre secretele bine ascunse ale lumii IT este acela ca fiecare marca de electronice fabrica laptopuri cu o anumita speranta de viata. In centrele de  service laptop vei gasi multe aparate care nu au fost destinate tranzactionarii la mana a doua, fiindca isi pierd repede functionalitatile si valoarea economica. Altfel spus, daca vrei un Sony, cumpara-l nou-nout, dar pentru Apple si Lenovo poti investiga piata second hand.

Verifica bateria laptopului si asigura-te ca merge perfect. Tehnicienii care lucreaza la service laptop se intalnesc deseori cu aparate a caror baterie este moarta iar tipul respectiv nu se mai fabrica. Avand in vedere ca unele baterii trebuie comandate direct la producator, in strainatate, acestea ajung sa coste mult mai mult decat laptopul in sine. Daca aparatul second hand are mai mult de 3 ani (durata de viata a unei baterii), asigura-te intai ca poti cumpara si o baterie noua pentru el.
Afla valoarea laptopului inainte de a-l cumpara. Exista o multime de siteuri pe care poti completa detaliile aparatului si poti afla cat valoreaza in acest moment. Majoritatea inginerilor dintr-un service laptop folosesc un asemenea site pentru a     stabili daca aparatul merita reparat. Astfel vei evita si diversele oferte la suprapret care incarca piata de laptopuri second hand.
   
Dupa ce ai cumparat un laptop second hand si ai respectat toate sfaturile de mai sus, asigura-te ca nu mai are nicio urma digitala a fostului proprietar: scaneaza-l cu un antivirus, apoi un  anti-spyware si reinstaleaza programele a caror licenta nu se poate transfera. La sfarsit, bucura-te e noua investitie.