12 lucruri nestiute despre sclavie

1. In Roma Antica, romanii celebrau sarbatoarea „Saturnaliei”, un festival in cadrul caruia sclavii si stapanii faceau schimb de roluri pentru a „incerca” ambele ipostaze.
2. Benjamin Franklin a incercat prin orice mijloace sa aboleasca sclavia inca din 1790, insa se pare ca a reusit doar temporat. Si astazi, mai exista aceasta forma de dominare…
3. Primul proprietar de sclavi din America a fost un negru, Anthony Johnson, un angolez care si-a castigat libertatea in Colonia Virginiei undeva la inceputul secolului al XVII-lea.
4. Un sclav din America anilor 1850 ar costa in jur de 12.000 de dolari din vremurile noastre.
5. In Mauritania, inca mai sunt peste 500.000 de sclavi chiar si astazi.
6. O parte din Casa Alba a fost construita de sclavi.
7. Conceptul din spatele cuvantului „Cool” poate proveni din cuvantul african „Itutu”-denota calmul in fata pericolului, umor, ludic, generozitate, conciliere, adus in America prin intermediul sclaviei.
8. Piramidele egiptene au fost construite de muncitori platiti, nu de sclavi, asa cum se crede. Mitul sclavilor care au construit piramide ii apartine lui Herodot, un reputat istoric grec.
9. Sclavia nu apare doar la oameni. Unele specii de furnici isi transforma in sclavi proprii confrati.
10. In Marea Britanie, sclavia nu a fost o infractiune legala pana pe 6 aprilie 2010.
11. In ziua de astazi, sunt mai multi sclavi in lume decat in orice alta perioada din istorie. 29 de milioane de oameni inca sunt sclavii altora. Pe langa aceasta realitatea, 15.000 mii de oameni cad victime traficului de fiinte umane in fiecare an.
12. Sclavii lucreaza, probabil, in majoritatea hotelurilor sau motelurilor unde va petreceti vacantele in strainatate. Foarte multe victime ale traficului de persoane muncesc pe mai nimic si ore intregi prin hoteluri si moteluri, iar copiii sunt exploatati sexual in hoteluri. Pentru a se evita astfel de situatii, hotelierii au fost obligati in America sa ia parte la cursuri care sa-i invete cum sa se fereasca de aceste fenomene.