Lansarea carierei in domeniul potrivit

Cand pornesti la drum in cautarea unui loc de munca, mai ales daca este prima ta cautare trebuie - inainte de toate sa pornesti cu atitudinea potrivita. Nu este realist sa crezi ca te vei angaja in 2 saptamani, pe un job de manager, pur si simplu pentru ca ai terminat un masterat in domeniu; acesta este doar optimism naiv. Dar nu este realist nici sa crezi ca nu ai sanse sa te angajezi si e mai bine sa stai degeaba tot anul; acesta este doar pesimism nefondat.

Atitudinea potrivita din punctul meu de vedere este ceea ce eu numesc optimism-realist. Acesta inseamna ca ai incredere in posibilitatea de a obtine un job bun si de a-ti propulsa cariera, dar in acelasi timp realizezi ca nu se va intampla cu una cu doua, si ai nevoie sa dai ce ai mai bun din tine. De exemplu, un loc de munca Timisoara in domeniul management, poate fi usor de obtinut cu atitudinea potrivita. In plus, poti sa ajungi si la niste compromisuri strategice avand in vedere ca acestea te pot influenta pozitiv. Exista in acest moment domenii profesionale in care numarul de candidati este cu mult mai mare decat cel al joburilor disponibile, si in care, daca nu ai experienta, ai sanse minime sa te angajezi. Sunt domenii unde se fac putine angajari, s-au facut multe disponibilizari si competitia este foarte mare, iar o mare parte din ea are experienta considerabila.

In astfel de cazuri, un compromis strategic are sens. Acesta nu inseamna sa-ti abandonezi visele de a lucra in acel domeniu. Inseamna doar ca pentru o perioada, in loc sa tintesti angajarea in acel domeniu, sa tintesti un altul, in care ai mult mai multe sanse sa te angajezi, si sa iti faci dupa o perioada trecerea din acesta in domeniul dorit.