Ingrijirea animalelor de companie atunci cand se imbolnavesc

Animalele de companie necesita, la fel ca si noi, oamenii, ingrijire corecta, afectiune si spatiu pentru a se simti in mediul lor si a fi fericite. Asemeni nou, animalele de companie se pot confrunta cu probleme de sanatate sau cu afectiuni ce le pun viata in pericol. Indiferent de problema de sanatate cu care se confrunta animalul dumneavoastra de companie, trebuie sa va adresati medicului veterinar. Nu puneti dumneavoastra, ca si stapan, un diagnostic, intrucat, si animalelor, ca si noua, unele medicamente administrate „dupa ureche” fac mai mult rau decat bine. De asemenea, nu cautati raspunsuri pe internet cu privire la simptomele pe care le are animalul dumneavoastra de companie. Diagnosticul se pune strict de persoanele avizate.

Cu toate acestea, exista anumite situatii in care, dumneavoastra, ca si stapan, puteti lua initiativa (cum ar fi acordarea de ajutor in cazul unei rani minore sau unui ghimpe in labuta). In aceste cazuri, este important sa aveti in apropiere o trusa de prim ajutor sau sa mergeti la o farmacie veterinara de unde sa achizitionati elementele componente ale acesteia.

O trusa de prim ajutor, pe care sa o utilizati in caz de accidentare minora a animalului dumneavoastra de companie, trebuie sa includa, obligatoriu, urmatoarele elemente: o crema antiseptica pentru animale, bandaje, tampoane de tifon, unguente pentru dezinfectarea ranilor, o foarfeca, un termometru si o penseta.

Daca ati acordat primul ajutor animalului dumneavoastra, insa acesta continua sa se comporte anormal sau sa aibe simptome mai grave, trebuie sa va adresati unui medic veterinar pentru o evaluare a starii de sanatate a acestuia.

Ori de cate ori aveti o problema si nu puteti ajunge rapid la medicul veterinar, va puteti adresa si personalului specializat din cadrul unei farmacii veterinare. Farmacia veterinara este unitatea unde, pe baza ordonantei medicale, se prepara formule medicamentoase si se asigura asistenta veterinara cu specialitati farmaceutice autorizate: conditionari medicamentoase de uz veterinar, produse de igiena, cosmetice, produse naturiste veterinare, substante active, hrana pentru animale, suplimente nutritive, alte produse de uz veterinar si instrumentar veterinar.