Notiuni despre activitatea de consultanta fiscala

Activitatea de consultanta fiscala consta in acordarea de asistenta si consultanta legala de specialitate pentru intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, in alte probleme fiscale şi creante bugetare, precum: amenzi, penalitati si majorari, cu respectarea prevederilor legale aflate in vigoare. Activitatea de consultanta fiscala presupune si realizarea de actiuni de reprezentare in fata organelor fiscale ale statului.

Cei care desfasoara astel de actiuni poarta denumirea de consultanti fiscali si sunt autorizati de Camera Consultantilor Fiscali in urma obtinerii unui certificat de atestare a acestei calitati, fiind astfel nominalizati in Registrul Consultantilor Fiscali din Romania.

Consultantii fiscali sunt afiliati profesional la Camera Consultantilor Fiscali, organsim ce are drept scop coordonarea activitatii de consultanta fiscala si apararea drepturilor membrilor sai in exercitarea calitatii de consultant fiscal.

Consultantii fiscali trebuie sa se conformeze urmatoarelor reguli generale:

- sa nu incheie un contract de consultanta fiscala daca in conducerea sau in actionariatul semnificativ al clientului ori al unei entitati economice din cadrul aceluiasi grup se regasesc rude sau afini pana la gradul al II-lea inclusiv ai consultantului fiscal;
- sa nu se implice direct sau indirect in desfasurarea activitatii financiare a clientului, neavand dreptul sa detina actiuni ori parti sociale, sa incheie contracte de imprumut sau de garantare a unor imprumuturi, precum si alte acte de comert ori sa beneficieze de alte avantaje din partea clientului, cu exceptia onorariilor;
- sa isi organizeze propriile mecanisme de evaluare privind acceptarea sau continuarea in mod corespunzator a fiecarui angajament.

Activitatea consultantului fiscal trebuie sa aiba un caracter obiectiv si impartial, fara a fi afectata de interese personale sau exterioare. Consultantul fiscal este obligat sa pastreze secretul in legatura cu informatiile, faptele si documentele probante despre care ia cunostinta si pe care le detine ca urmare a exercitarii atributiilor de consultanta fiscala, fiindu-i interzisa, cu desavarsire, utilizarea acestora in interesul propriu ori in interesul unui tert.