Beneficiile eco-economice ale salciei energetice

Doua probleme actuale si viitoare ale omenirii sunt reprezentate de disparitia accentuata a resurselor de energii clasice, precum si de inregistrarea unui grad accentuat de poluare a naturii, determinata de utilizarea acestora.

Misunea omenirii nu este una deloc usoara: trebuie sa asigure substituirea gazelor naturale si a petrolului – cunoscute pentru valoarea lor energetica ridicata – cu ceva nou, caracterizat insa de parametrii mult mai „verzi”, mai ecologici, mai prietenosi cu mediul inconjurator.

Salcia energetica constituie o sursa alternativa de energie, asemanatoare combustibililor fosili, precum carbuni, pacura, petrol, etc. Marea diferenta intre salcie si carbuni sunt emisiile poluante eliberate in atmosfera. Arderea salciei in forma bruta sau peletizata are emisii aproape nule, egale cu zero. Este stiut faptul ca pe plan mondial, in tarile din Uniunea Europeane se doreste inlocuirea surselor energetice fosile (carbuni, petrol, etc.) cu surse alternative (eoliene, solare, arderea de culturi energetice). Centralele casnice pe peleti si chiar termocentralele incep sa castige tot mai mult teren pe piata energetica a lumii.

Beneficiile eco-economice ale salciei energetice sunt: prin cultivarea ei, terenurile mlastinoase devin utilizabile datorita capacitatii salciei de evapotranspiratie de 15 - 20 litri apa/zi; cultivarea salciei creeaza noi locuri de munca; este o sursa sigura de incalzire, putand fi utilizata ca biomasa, brichete sau peleti; datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozitare inchisa; perioada de viata a unei plantatii de salcie energetica este de circa 25 – 30 de ani, care, incepand de la anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesita nicio alta interventie; protejeaza padurile de defrisarea continua, aceasta din urma cauzata de necesitatea de lemne pentru foc.

Salcia energetica, cunoscuta si sub denumirea de “salcia rapid crescatoare”, reprezinta, astazi,   baza unor afaceri foarte profitabile si cu un viitor sigur in trei domenii importante: agricultura, energie si conservarea mediului.