Bizarerii… despre saliva

Pana si varsta… tot saliva ti-o poate spune. ADN-ul din saliva se schimba in timp. Pe masura ce ne apropiem de batranete, ADN-ul uman trece prin proces foarte chinuitor numit metilatie. Anumite substante „spulbera” anumite gene, in timp ce altele sunt tinute „in viata” in functie de factori externi-cum ar fi dieta-genele isi schimba modul de „exprimare”. Studiind metilatia, oamenii de stiinta pot ghici varsta omului cu o marja de eroare de cinci ani! De multe ori, ADN-ul uman-care da varsta biologica- nu „bate” cu varsta cronologica.

Saliva liliacului-vampir poate trata accidente vasculare cerebrale. Saliva lor contine din abundenta enzime numite desmoteplase (DSPA). DSPA-urile previn coagularea sangelui victimelor liliecilor. Accidentul vascular cerebral ischemic poate fi prevenit folosindu-se chiar acest „truc”-cheagurile de sange care ajung la creier sau se formeaza acolo si opresc buna lui oxigenare pot fi dizolvate cu ajutorul salivei. Astfel, se evita paralizia totala sau partiala, problemele grave de vorbire sau chiar moartea pacientilor. In mod curent, medicii se folosesc de tPA (tissue plasminogen activator) ca sa dizolve cheagurile de sange. O administrare a unei singure doze de saliva de liliac-vampir unor sobolani de laborator cu accidente vasculare celebrale ischemice induse, la pana la noua ore de la aparitia lor, a dizolvat cheagurile rapid si nu le-a afectat vitalitatea si sanatatea cu absolut nimic.

Parintii au super-saliva. Daca aveti copilasi micuti sub patru ani, stiti prea bine cum e treaba cu suzeta, acel accesoriu al bebelusului fara de care chiar nu se poate. De multe ori micutul nostru o scapa de jos, se umple de mizerie. Unii o spala cu apa si sapun, o dau prin spirt, iar o spala, dupa care o dau din nou bebelusului. Altii, multi la numar, baga suzeta murdara in gura, apoi o dau copilasului plangacios. Cercetatorii au descoperit ca suptul suzetei de catre parinti ii ajuta pe copilasi sa aiba imunitate… la alergii, astm, eczeme. Cand pun in gura suzeta bebelusului, parintii ii transmit involuntar si bacterii bune din gura lor. Asa ca bacteriile mature vor sti sa le instruiasca si se pe celelalte tinere si intreg sistemul imunitar al copilasului sa lupte cu fel de fel de boli viitoare…