Pandora si cutia ei

In mitologia greaca Pandora era cea dintai femeie de pe Pamant. A fost creata din porunca marelui Zeus, ca un dar dar si o povara pentru omenire. Zeus nu putea sa il ierte  pe titanul Prometeu care le daruise oamenilor focul, si a hotarat sa se razbune. L-a pus la lucru pe Hefestos, zeul mestesugar. Acesta a faurit-o pe Pandora din lut si apa, dandu-i infatisarea unei femei atragatoare.

Apoi, conform poetului grec Hesiod, ceilalti zei au contribuit si ei la crearea primei femei. Frumoasa Pandora cu firea ei fara rusine a fost trimisa pe Pamant unde Epimeteu, fratele vitreg al lui prometeu-care uitase ca Prometeu il avertizase sa u accepte nuciun dar de la Zeus-a primit acest cadou din partea zeilor si s-a casatorit cu ea.

In vremea aceea, oamenii traiau inca intr-un fel de paradis si nu cunosteau minciuna, durerea si boala. Zeii ii dadusera Pandorei si un ulcior de aur, sigilat, care continea o multime de nenorociri. Pandora nu si-a putut stapani curiozitatea si a deschis capacaul ulciorului; toate nenorocirile aflate inauntru au iesit si s-au raspandit in lume. Numai speranta a ramas inauntru.

Istoria Pandorei ne aduce aminte de povestea din biblie a primei femei, Eva, pe care sarpele a sedus-o facand-o sa guste din fructul oprit din rai. Acesta a dus la pierderea inocentei si a fericirii de care se bucurasera pana atunci ea si sotul ei, Adam si de atunci incolo omenirea a fost condamnatala o existenta dificila plina de durere si corvoade.