Lucrarile protetice fizionomice, un moft sau o necesitate?

Undeva dupa adolescenta, dantura umana incepe sa se degradeze treptat pana dupa 50 - 60 de ani, cand degradarea este una accentuata. Ca sa impiedicam degradarea ei, unii dintre noi alegem sa ne punem lucrari protetice fizionomice. Mult mai estetice decat cele nefizionomice, tipul acesta de lucrari costa un pic mai mult, dar efectul este unul spectaculos.

Cine iti vede dantura poate sa jure ca sunt dintii tai definitivi; in niciun caz nu va suspecta ca ai apelat la un stomatolog. Insa pana sa ajungem sa avem „la purtator” astfel de lucrari protetice fizionomice, trebuie sa trecem prin cateva etape importante. In primul rand, mergem la stomatologul in care avem incredere ca lucreaza cu pricepere si daruire. In faza a doua, alegem tipul de lucrare protetica - fixa (coroana, punte), mobila (proteza), stabilim locul in care va fi fixata - in zona frontala (trebuie sa fie estetica), in zona laterala (trebuie sa fie fixata bine). In faza a treia, se discuta eventualele probleme personale - o forma neobisnuita a gurii, a dintilor, alergii la anumite substante care compun adesea mai ales lucrari protetice fizionomice. Cele fizionomice sunt insa foarte scumpe - mai ales cele din ceramica, chiar si cele metalo - ceramice - o alternativa sunt cele metalo - compozite.
Si daca tot am amintit de lucrari protetice fizionomice, trebuie sa stim ca mai exista si cele nefizionomice (din metal, estetica urata), semifizionomice (Weisser) si integral fizionomice-din portelan (ceramice integral sau metal placat cu ceramica - cele mai folosite la ora actuala in Romania), acrilat, metalo-ceramice, metalo-compozite.

Dupa ce ne-am hotarat si la material si tipul de lucrare protetica bazata pe fizionomie, stomatologul va da in lucru mulajul iar pacientul va fi chemat la o sedinta ulterioara pentru proba si fixare, ajustarea unor detalii de fixare. E bine de stiut, ca, uneori, lucrarile pot prezenta neconformitati datorate unui mulaj luat gresit care pot duce la defecte de vorbire sau de masticatie. In acel caz, de preferat, la intelegere cu medicul stomatolog, sa se ia un alt mulaj si sa se refaca lucrarea, indiferent de costul ei - nu poti sta in gura cu o lucrare gresita de dragul medicului stomatolog, nu?